Dovato goedgekeurd door de Europese Commissie: nieuwe duotherapie

Gepubliceerd: 04 juli 2019

Op 3 juli 2019 heeft de Europese Commissie Dovato goedgekeurd. Deze duotherapie wordt geproduceerd door ViiV. Dovato bestaat uit 50 mg dolutegravir (een integraseremmer, INI) en 300 mg lamivudine (een nucleoside reverse transcriptaseremmer, NRTI). Er zit geen booster in Dovato.

Combinatie van twee bestaande middelen

Voor lamivudine is al sinds 1996 een vergunning voor de Nederlandse markt en voor dolutegravir sinds 2014. De duotherapie is dus een combinatie van twee middelen die al langer voorgeschreven worden. Het was echter nog niet bekend of deze twee middelen gecombineerd konden worden als volledige therapie. Dovato is onderzocht onder 1400 mensen in de GEMINI-1 en GEMINI-2 studies. Dovato bleek net zo effectief en veilig als bestaande triple therapie. De resultaten van de studies lees je hier.

Dovato is geschikt voor mensen die therapie-naïef zijn, dit betekent dat ze nog niet eerder behandeld zijn met hiv-medicatie. De pil kan met en zonder eten genomen worden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn (3%), diarree (2%), misselijkheid (2%) en slapeloosheid (2%). Het middel is niet geschikt voor zwangere vrouwen, omdat er dolutegravir in zit. Er wordt gedacht dat dolutegravir een negatief effect op het ongeboren kind kan hebben.

Duotherapie

Dovato bestaat uit twee werkzame stoffen. Dit betekent dat het geen triple-, maar duotherapie is. Er zitten dus twee in plaats van drie werkzame stoffen in de pil. Duotherapie is relatief nieuw. Vorig jaar werd de eerste duotherapie goedgekeurd door de EMA. Jarenlang werd gedacht dat drie werkzame stoffen een voorwaarde was voor effectieve antiretrovirale therapie. Nu blijkt dat als de juiste middelen gecombineerd worden, twee middelen voldoende kunnen zijn. Het is nog niet bekend of duotherapie op de lange termijn minder bijwerkingen geeft dan triple therapie. Ook is het niet bekend of hiv sneller resistent wordt bij duotherapie dan bij triple therapie als iemand niet therapietrouw is.

Meer over hiv-medicatie en geneesmiddelenonderzoek

Wil je meer lezen over hiv-medicatie? Alle informatie vind je hierHier lees je meer over onderzoek naar nieuwe hiv-medicatie.

Deze informatie is nuttig