Vergoedt VGZ Eviplera niet meer per 1 juni?

Gepubliceerd: 06 mei 2021

Vorig jaar besloot VGZ het middel per oktober 2020 niet meer te vergoeden, maar die beslissing is teruggedraaid nadat hiertegen bezwaar is gemaakt door zowel ons als de producent van het middel. Toen dus met succes. Helaas is VGZ nu wederom van plan de vergoeding stop te zetten. Ze willen dit per 1 juni 2021 in laten gaan. Ook nu wordt bezwaar gemaakt bij VWS en VGZ.

Eviplera bestaat uit rilpivirine, emtricitabine en tenofovir disoproxil. VGZ wil voortaan alleen los rilpivirine en emtricitabine/tenofovir disoproxil vergoeden. Je krijgt dan dus twee pillen per dag in plaats van één. VGZ heeft de Hiv Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren (NVHB) en de Vereniging van Hiv-Consulenten (V&VN-VCH) hiervan wederom niet op de hoogte gesteld. Wij vernamen dit weer via verschillende apothekers, en ondernemen ook nu actie.

Disclaimer: we schrijven normaalgesproken geen artikelen over bepaalde merkmedicatie (tenzij het nieuwe medicatie betreft), maar we hebben ervoor gekozen in dit artikel de merknaam te noemen omdat dit over toegang tot bepaalde medicatie gaat.

Wat is de reden?

VGZ voert een preferentiebeleid, dit betekent dat zij bepalen welke medicatie de apotheek je geeft. De reden dat VGZ Eviplera niet meer wil vergoeden zijn de kosten. Volgens medicijnkosten.nl kost Eviplera € 670,27 per 30 dagen.

Een combinatie van een losse pil rilpivirine en een losse pil emtricitabine/tenofovir disoproxil kost minimaal € 274,80 per 30 dagen (de goedkoopste rilpivirine kost € 244,15 en de goedkoopste emtricitabine/tenofovir disoproxil kost € 32,19). Wanneer een emtricitabine/tenofovir disoproxil pil wordt vergoed uit de gemiddelde prijsklasse kost dit € 152,60 en dan komt de prijs in totaal uit op € 396,75 per 30 dagen. Let op: deze prijzen kunnen veranderen.

VGZ hoopt dus kosten te besparen door Eviplera niet meer te vergoeden. Maar door het inwisselen van een één-pil-per dag pil voor twee verschillende pillen, wordt de hiv-behandeling aangepast. Dit gaat tegen het ‘samen beslissen’-beleid in de zorg in.

Hoeveel mensen slikken deze pil?

In 2019 slikten in totaal 710 mensen Eviplera. Slechts een deel van deze mensen is verzekerd via VGZ. Wanneer we uitgaan van een marktaandeel van 24,3% van het concern VGZ hebben 173 mensen met hiv last van het stopzetten van deze vergoeding. De besparing voor VGZ is dus minimaal, terwijl het stopzetten van de vergoeding voor mensen die Eviplera slikken ontzettend nadelig is.

Wat betekent dit in de praktijk?

Het stopzetten van de vergoeding betekent dat wanneer je verzekerd bent bij VGZ je per 1 juni niet gewoon Eviplera krijgt, maar dat je twee losse pillen krijgt die je tegelijk inneemt. Therapietrouw is extreem belangrijk bij hiv-medicatie, en het is aangetoond dat het slikken van één pil per dag bevorderend is voor therapietrouw. Wij vinden het dus zeer problematisch dat mensen, zonder dat ze de keus hebben, overgezet worden naar twee generieke pillen.

Wanneer je graag één pil per dag wil blijven slikken, kun je in overleg met je hiv-behandelaar overstappen naar andere hiv-medicatie. Maar een overstap moet je zelf willen maken, het beleid van een zorgverzekeraar mag hier geen reden voor zijn. Hiernaast kun je, wanneer het niet opgelost wordt, per 1 januari 2022 overstappen naar een andere zorgverzekeraar, zodat je vanaf die datum weer gewoon Eviplera meekrijgt. Maar ook dat is voor ons een ongewenste uitkomst.

Medische noodzaak

Ook kun je de hiv-behandelaar vragen om ‘medische noodzaak’ op het recept te schrijven wanneer je Eviplera slikt. Zelfs wanneer de zorgverzekeraar, zoals VGZ, een preferentiebeleid voert, is wisselen van merk niet toegestaan. Je moet dan het voorgeschreven medicijn (in dit geval Eviplera) meekrijgen en vergoed krijgen. De apotheker of zorgverzekeraar kan wel eisen dat je eerst de combinatie van twee pillen rilpivirine en emtricitabine/tenofovir disoproxil probeert. Maar dit is tegen de regels, en je hoeft hier niet mee akkoord te gaan. 

Wat doet de Hiv Vereniging?

We willen voorkomen dat mensen die bij VGZ verzekerd zijn per 1 juni tegen hun zin verplicht worden te switchen van hiv-medicatie. Ook is het onwenselijk dat op ieder recept voor Eviplera ‘medische noodzaak’ wordt geschreven, of dat mensen die Eviplera willen blijven slikken per 1 januari moeten overstappen van zorgverzekeraar.

De Hiv Vereniging heeft contact opgenomen met het Ministerie van VWS om dit probleem aan te kaarten. Onze doelstelling is om hen uit te leggen waarom de juiste pillen belangrijk zijn voor de juiste zorg en dat daarmee niet zomaar geswitcht kan worden. VWS kijkt hier momenteel naar en we zullen nog een reactie van hun ontvangen.

Hiernaast hebben we een bezwaar geschreven samen met de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren (NVHB), de Vereniging van Hiv-Consulenten (V&VN-VCH) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). De brief is pdf hier (68 KB) te lezen. We geven jullie een update over dit proces zodra er vorderingen zijn.

Vragen?

Bij vragen kun je contact opnemen met het Servicepunt. Zij zijn bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of op maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur op 020 - 689 25 77.

Deze informatie is nuttig