Test met hiv-vaccin in Zuid-Afrika vroegtijdig stopgezet

Gepubliceerd: 03 februari 2020

In 2016 startte een fase IIb/III studie met hiv-vaccinatie: de Uhambo (of HVTN702) studie. In deze studie werd een aangepaste versie onderzocht van een vaccin dat eerder niet effectief genoeg bleek. De studie naar dit nieuwe vaccin is echter vroegtijdig stopgezet omdat het helemaal niet werkzaam blijkt.

Uhambo studie

Aan de Uhambo studie namen 5.407 mannen en vrouwen van 18 tot 35 jaar deel in Zuid-Afrika. De deelnemers van de studie kregen het hiv-vaccin of een placebovaccin. Het placebovaccin is een echte injectie, maar het middel dat getest wordt zit er dan niet in. Deelnemers kregen zes injecties verdeeld over 18 maanden. Deze vaccinatie richtte zich op hiv-type C, dat veel voorkomt in Afrika en Azië. De deelnemers hadden tijdens de studie toegang tot andere hiv-preventiemiddelen, zoals PrEP.

Tussentijdse analyse

Op 23 januari werd een tussentijdse analyse uitgevoerd waarin data bekeken werden van de 2.694 mensen die het hiv-vaccin kregen en de 2.689 mensen die het placebovaccin kregen. Tegen die tijd zat 60% van de deelnemers minimaal 18 maanden in de studie, dit was lang genoeg om de gewenste immuunrespons op te wekken. Ondanks dat er genoeg tijd was genomen om de immuunrespons op te wekken, bleken deelnemers niet beschermd tegen hiv.

In de tussentijdse analyse is gekeken hoeveel mensen hiv hadden opgelopen. Het bleek dat 129 mensen die het vaccin kregen hiv hadden bij de tussentijdse analyse, versus 123 mensen die het placebovaccin kregen. Het hiv-vaccin dat getest werd is dus geheel niet effectief. De studie is inmiddels stopgezet, en er worden geen injecties meer gegeven. De deelnemers van de studie worden nog wel gevolgd over tijd. Ze blijven informatie over hiv krijgen, worden getest op hiv en er wordt gekeken of het hiv-vaccin geen nadelig effect heeft voor de gezondheid op langere termijn.

Andere studies

De studie werd gesponsord door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), een Amerikaanse overheidsorganisatie. Het NIAID sponsort ook andere hiv-vaccinatiestudies. De Imbokodo en de Mosaico studie zijn studies waarin een ander soort hiv-vaccin getest wordt, deze studies zullen door blijven lopen. De Imbokodo studie loopt in Malawi, Mozambique, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe en de Mosaico studie loopt in Verenigde Staten, Brazilië, Peru, Argentinië, Mexico, Spanje, Italië en Polen. Hier lees je meer over deze studies. Ook loopt er in het Amsterdam UMC sinds kort een studie naar hiv-vaccinatie.

Deze informatie is nuttig