IAS2019: Nieuwe test met hiv-vaccinatie

Gepubliceerd: 23 juli 2019

Momenteel vindt de IAS2019 conferentie plaats in Mexico. Er werd onder andere nieuws gedeeld over onderzoek naar hiv-vaccinatie. Op de medische blog verschijnen samenvattingen van het belangrijkste nieuws.

Nieuwe studie naar hiv-vaccinatie

Onder 3.800 mannen die seks hebben met mannen en transgender personen zal een nieuw hiv-vaccin worden getest. De studie heet Mosaico (of HVTN 706) studie en het is een aanvulling op de lopende Imbokodo studie. De resultaten van de Mosaico studie worden verwacht in 2023.

De Mosaico studie bevindt zich in fase III. Het vaccin zal worden getest onder mannen en transgender personen van 18 tot 60 jaar. De studie wordt in acht landen uitgevoerd: de Verenigde Staten, Brazilië, Peru, Argentinië, Mexico, Spanje, Italië en Polen. Vanaf september zullen er deelnemers geïncludeerd worden.

De naam van het vaccin dat getest wordt is Ad26.Mos4.HIV. Om het vaccin te maken wordt een aangepast verkoudheidsvirus gebruikt waar je niet ziek van wordt. Dit virus heet adenovirus type 26 (Ad26). De werkzame stoffen zijn vier mozaïek-antigenen. Dit zijn aangepaste antigenen die een reactie op hiv door het afweersysteem kunnen opwekken. Ook wordt er een middel toegevoegd dat de envelop van hiv-type C en de envelop van hiv in het algemeen aanvalt. Dit heet de Clade C + mosaic gp140 injectie.

De deelnemers krijgen de injectie met het vaccin of een placebo, zodat gemeten kan worden hoe goed het vaccin werkt. De deelnemers die het vaccin krijgen, krijgen vier injecties met Ad26.Mos4.HIV bij de start van de studie en na 3 maanden. Na 6 maanden en na 12 maanden krijgen de deelnemers de vier injecties met Ad26.Mos4.HIV plus een extra injectie met Clade C + mosaic gp140. De deelnemers die het placebo krijgen, krijgen wel injecties maar geen werkzame stoffen.

Andere lopende vaccin-studies

In 2017 startte een fase IIb studie met hiv-vaccinatie, de Imbokodo (of HVTN705) studie. Het vaccin in deze studie is hetzelfde vaccin dat onderzocht wordt in de Mosaico studie, maar het vaccin in de Mosaico studie is aangevuld met twee extra middelen (Clade C + mosaic gp140). In deze studie worden vaccins getest onder 2.600 vrouwen tussen de 18 en 35 jaar in Malawi, Mozambique, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe. In deze studie kregen deelnemers het vaccin of een placebo. Deze vaccinatie richt zich op hiv-type C, dat veel voorkomt in Afrika en Azië. De resultaten van deze studie worden verwacht in 2021.

In 2016 startte een fase IIb/III studie met hiv-vaccinatie onder 5.400 mannen en vrouwen van 18 tot 35 jaar in Zuid-Afrika. Dit is de Uhambo (of HVTN702) studie. In deze studie wordt een aangepaste versie onderzocht van een vaccin dat eerder niet effectief genoeg bleek. Deze vaccinatie richt zich op hiv-type C, dat veel voorkomt in Afrika en Azië. De resultaten van deze studie worden eind 2020 verwacht.

 

Bronnen:

  • Guzman S Vaccine efficacy studies and the Mosaico Clinical Trial. 10th International AIDS Society Conference on HIV Science (IAS 2019), Mexico City, session SUSA20, 2019.
Deze informatie is nuttig