Update over borstvoeding

Gepubliceerd: 02 mei 2019

Vrouwen met hiv mogen er voor kiezen om borstvoeding te geven. De kans op overdracht van hiv door borstvoeding bij een onmeetbaar virus is heel laag, geschat wordt ergens tussen de 0% en 1%. Weten we al meer over die kans op overdracht, en hoe vrouwen het best begeleid kunnen worden?

Onderzoek van BHIVA

Uit een onderzoek van de British HIV Association (BHIVA) bleek dat een derde van de vrouwen met hiv die zwanger waren graag borstvoeding wilden geven. Er waren verschillende redenen waarom vrouwen borstvoeding wilden gaan geven. Ze noemden de binding met hun kind, gezondheidsvoordeel voor het kind, druk van familie of vrienden, zorgen om het onthullen van hun hiv-status als ze geen borstvoeding zouden geven, en zorgen om de kosten van kunstvoeding.

Geen overdracht

Tussen 2012 en 2018 werden in het Vereniging Koninkrijk 7187 vrouwen met hiv gevolgd die zwanger waren. Van deze vrouwen waren er 135 die borstvoeding wilden gaan geven. Er is uiteindelijk data verzameld van 102 vrouwen die borstvoeding hebben gegeven. Zij kregen allemaal goede begeleiding vanuit het ziekenhuis en werden regelmatig gecontroleerd, al werd de richtlijn niet altijd strikt opgevolgd. 58% van de kinderen kregen geen borstvoeding meer toen het onderzoek gepresenteerd werd, zij hebben geen hiv gekregen. 28% van de kinderen kreeg nog steeds borstvoeding ten tijde van de publicatie, maar ook zij hebben tot nu toe allemaal een negatieve hiv-test gehad. Zij worden nog steeds gevolgd. 6% van de kinderen wordt niet meer gevolgd, omdat ze bijvoorbeeld verhuisd zijn.

Bespreek borstvoeding

Het is zeker niet verplicht om borstvoeding of kunstvoeding te geven, je mag zelf kiezen. Maar bespreek het met je arts als je erover denkt om borstvoeding te geven, het is heel belangrijk dat je goede begeleiding krijgt. De viral load zal vaker gemeten worden, en het kindje zal regelmatig op hiv getest worden. Ook zal de borstvoeding gestaakt moeten worden als de moeder bijvoorbeeld borstontsteking heeft. Hier zijn richtlijnen voor opgesteld.

Uit een andere studie van BHIVA bleek dat 89% van de vrouwen met hiv borstvoeding had besproken met een zorgprofessional. 38% zou borstvoeding willen geven, 48% zou geen borstvoeding willen geven en 14% wist het niet. Ook werden er vrouwen ondervraagd die kinderen hadden. Van deze vrouwen gaf 62% aan vragen van familie, vrienden of kennissen te hebben gekregen waarom ze geen borstvoeding gaven. Twee derde van de vrouwen gaf aan te hebben gelogen over de reden om geen borstvoeding te geven.

Uit een vragenlijst die is uitgezet onder zorgprofessionals in de Verenigde Staten bleek dat maar 67% van de zorgprofessionals borstvoeding besprak en hun een keuze liet maken. De voornaamste reden waarom vrouwen borstvoeding wilde geven was stigma (58%). De voornaamste reden dat zorgprofessionals borstvoeding wilden afraden was verminderde therapietrouw na de bevalling (70%).

Meer onderzoek

Er wordt nog meer onderzoek gedaan naar de kans op overdracht van hiv door borstvoeding wanneer de moeder een onmeetbare viral load heeft. Zo is er steeds meer bekend over de kans op overdracht. Ook is het belangrijk dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de hoeveelheid medicatie die via borstvoeding van de moeder naar het kind gaat.

Conclusie

We weten weer iets meer over borstvoeding door vrouwen met hiv. De groep die onderzocht is in het Verenigd Koninkrijk is niet erg groot, maar het lijkt erop dat bij de 102 vrouwen die hun kind borstvoeding gaven er geen enkele keer overdracht van hiv plaatsvond. Ook zijn er verschillende redenen om borstvoeding te willen geven. Het is belangrijk dat vrouwen de keuze zelf mogen maken.

Meer lezen

 

Bronnen

  • Colbers, A., Mirochnick, M., Schalkwijk, S., Penazzato, M., Townsend, C., & Burger, D. (2019). Importance of prospective studies in pregnant and breastfeeding women living with HIV. Clinical Infectious Diseases.
  • Francis K et al. BHIVA guidelines and breastfeeding in the UK – the current picture. 25th Annual Conference of the British HIV Association, Bournemouth, abstract O04, 2019.
  • Nyatsanza F et al. 38% of child bearing women with HIV in the UK would like to breastfeed: PACIFY STUDY. 25th Annual Conference of the British HIV Association, Bournemouth, abstract O05, 2019.
  • Tuthill, E. L., Tomori, C., Van Natta, M., & Coleman, J. S. (2019). “In the United States, we say,‘No breastfeeding,’but that is no longer realistic”: provider perspectives towards infant feeding among women living with HIV in the United States. Journal of the International AIDS Society, 22(1), e25224.
Deze informatie is nuttig

Lees ook

Standpunt borstvoeding opgesteld

Lees meer: >

Een nieuw Zwitsers standpunt: borstvoeding moet bespreekbaar worden gemaakt

Lees meer: >

Nieuwe column the Voice News Magazine over borstvoeding

Lees meer: >