Goedkeuring Pifeltro en Delstrigo verwacht

Gepubliceerd: 25 september 2018

Op 20-09-2018 heeft de Europese Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief oordeel voor de registratie van Pifeltro en Delstrigo gegeven. Beide middelen zijn ontwikkeld door MSD.

Pifeltro 250 2Het CHMP is het geneesmiddelenbeoordelingscomité van de European Medicines Agency  (EMA). Een positief oordeel van de CHMP is één van de laatste stappen voor goedkeuring van een geneesmiddel door de Europese Commissie. De definitieve goedkeuring van Pifeltro en Delstrigo wordt nog voor het eind van 2018 verwacht, en daarna zal het middel ook voor Nederland beschikbaar komen. Als de twee nieuwe middelen goedgekeurd worden door de Europese Commissie komt hierover een bericht op de medische blog.

Pifeltro

Pifeltro bevat 100mg doravirine, een nieuwe non-nucleoside reverse transcriptase inhibitor (NNRTI). De afkorting van deze werkzame stof is ‘DOR’. Doravirine wordt gecombineerd met andere werkzame stoffen. Dit middel is onderzocht in de DRIVE-FORWARD studie. In deze studie werd doravirine gecombineerd met Truvada (emtricitabine/ tenofovir disoproxil fumarate) en met Kivexa (abacavir/lamivudine). Uit deze studie bleek dat doravirine in combinatie met bestaande ‘backbones’ van twee nucleoside reverse transcriptase inhibitors (NRTIs) effectief en veilig het virus kan onderdrukken. De resultaten van de DRIVE-FORWARD studie werden gepresenteerd op AIDS2018 en zijn hier beschreven.

Delstrigo

Delstrigo 250 2Delstrigo is een nieuw één-pil-per-dag regime. De pil bevat 100mg doravirine (DOR), 300mg lamivudine (3TC) en 245mg tenofovir disoproxil fumarate (TDF). Dit middel is onderzocht in de DRIVE-AHEAD studie. De pil bleek na 48 weken onderzoek net zo effectief in het onderdrukken van hiv als Atripla (efavirenz/emtricitabine/ tenofovir disoproxil fumarate). De meest voorkomende bijwerkingen van Delstrigo zijn misselijkheid en hoofdpijn.

Deze informatie is nuttig