2019: Weekend Young Ones met Sailingkids

Gepubliceerd: 18 oktober 2019

Dit jaar hebben we een weekend georganiseerd samen met Stichting Sailingkids. Met een groep van 21 kinderen en 4 vrouw begeleiding + kok hebben we in het weekend van 11-13 oktober 2019 gezeild op het Markermeer.

young ones sailingkids 2 250We konden vrijdagavond inschepen op ‘de Vliegende Hollander’, die voor de gelegenheid lag afgemeerd in Enkhuizen. Een deel van de kinderen kwam met de bus, die van Rotterdam, via Amsterdam naar Enkhuizen reed en een deel van de kinderen werden gebracht door ouders.

Het leuke was dat op twee jongeren na, iedereen voor de eerste keer mee was met de Young Ones. Daar merkten we niets van, want het was gelijk een drukte van jewelste.

We hebben eerst een kennismakingsspel gedaan en gingen een beetje op tijd onze kooien in, want we moesten de volgende dag om 7 uur op.

De telefoons werden ingeleverd en de jongeren hebben tussendoor allerlei (bord)spelletjes gespeeld. Om 10 uur hebben schipper Frank en zijn matroos Antonia de jongeren lekker aan het werk gezet. Ze hebben geleerd om knopen te maken en mochten helpen met het hijsen van de zeilen. young ones sailingkids 1a 250Iedereen was goed aangekleed en ondanks de regen hebben we lekker gezeild. Wat ook ontzettend leuk was dat er een scheephond was, Spike, met wie de kinderen naar hartenlust konden knuffelen.

In Hoorn afgemeerd hebben we het dorpje bezocht, waar voornamelijk snoep werd ingeslagen door de jongeren.

Aan boord had de kok een lekker maaltijd voor ons bereid. Na het eten hebben we nog lekker gedanst. Niet tot in de late uurtjes, omdat we zondag weer vroeg uit de veren moesten om terug te zeilen naar Enkhuizen.

young ones sailingkids 3 250Zondag begon zowaar met een zonnetje. De kinderen die dat wilden, mochten nog aan het roer staan om het schip te besturen. Aan dek werd er nog gedanst, handig die technologie, gewoon met een telefoon en een boxje.

Om een uur of 3 zijn we van boord gegaan. Er zijn weer nieuwe vriendschappen gesmeed. Sommige kinderen waren echt verdrietig dat het weekend al weer voorbij was. En wij? We waren vooral moe, maar zeer voldaan!

Over de organisatie en meerwaarde
Deze keer was de leeftijdsgrens voor de activiteit naar beneden bijgesteld (16 in plaats van 18 jaar). Een groots succes omdat, op twee na, alle jongeren voor het eerst meededen. Deze activiteit heeft veel meerwaarde: het is prettig om te ervaren dat je niet alleen bent; ze delen soms een zelfde achtergrond, b.v. geadopteerd zijn en natuurlijk heeft iedereen ook hiv en slikt medicatie. Sommige kinderen praten thuis niet over persoonlijke zaken en dus is het fijn om dit met een leeftijdsgenoot te doen. En, los van hiv, maar heel waardevol: een kleine groep gaat weinig tot nooit op vakantie en dan is zo’n weekend weg echt een belevenis.

De kinder-hiv-consulenten

Deze informatie is nuttig