Starten met de hiv-behandeling

Het advies is om meteen na de hiv-diagnose met medicatie te starten. Snel beginnen met medicatie na de diagnose heeft voordelen voor je gezondheid op de langere termijn. Het virus krijgt dan minder kans zich te verspreiden en zich op verschillende plekken in het lichaam te nestelen. Dat verkleint de kans op complicaties en lichamelijke klachten.

In het kort:

  • Het advies is om meteen na je diagnose te beginnen met hiv-medicatie
  • Je eerste consult is wennen, maar daarna wordt het routine

Starten met behandeling

Je komt voor hiv onder medische controle in een hiv-behandelcentrum. Dit is een ziekenhuis met een afdeling die is gespecialiseerd in de behandeling van hiv. De eerste periode ga je een paar keer per jaar op consult, hierna wordt dat meestal twee keer per jaar. Voor veel mensen is het iedere keer weer spannend om naar het ziekenhuis te gaan en de uitslagen van het bloedonderzoek te horen. Die spanning vermindert na een tijd vanzelf. Er ontstaat routine als je eenmaal gestart bent met hiv-remmers, als blijkt dat de bijwerkingen meevallen en dat de medicijnen het virus goed onderdrukt.

Je eerste consult

Als je voor de eerste keer op hiv-consult gaat, is alles spannend en nieuw voor je: het ziekenhuis, het wachten op je beurt, de assistenten, het meten van je hartslag en je gewicht, het gesprek met de hiv-behandelaar, de uitslag van je bloedwaarden, de afspraken over medicijnen en het gebruik ervan, de mogelijke bijwerkingen… er komt zoveel op je af!

Routine

Maar bij de tweede keer is de spanning er al iets van af en daarna krijg je routine in de consulten, elke keer meer. Meestal is er een consult elke drie tot zes maanden, soms vaker en later soms maar één keer in het jaar. Je leert de mensen kennen, de hiv-behandelaar en de hiv-consulent, je kent de procedures, je weet wat je kunt verwachten. Na het gesprek met de arts en/of consulent ga je langs bij je apotheek en haal je de pillen op. Je slikt ze trouw en na een tijdje blijkt dat de hoeveelheid virus in je bloed (de viral load) niet meer te meten is. Dat is een goed teken. Eigenlijk merk je dan niet veel meer van hiv, behalve de hiv-medicatie die je elke dag slikt en het consult om de zoveel tijd.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Wat is hiv?

Lees meer: >

Overdracht van hiv

Lees meer: >

Hiv-zorg voor kinderen

Lees meer: >