Eeuw van de Amateur in gesprek met mensen met hiv over It's A Sin

Gepubliceerd: 02 augustus 2021

De podcast Eeuw van de Amateur besteedt aandacht aan de serie It’s A Sin en gaat in gesprek met twee vrijwilligers van de Hiv Vereniging. Onze voorzitter Bertus Tempert en bestuurslid Sander van Oorspronk praten met de twee podcastmakers Ype en Botte over hiv en aids in Nederland.

De serie It’s A Sin

It's A Sin is een tv-serie over een groep jonge LHBT-vrienden die in Londen wonen, en speelt van 1981 tot 1991. We zien hun extravagante leven en hoe ze ontsnappen aan hun homofobe thuissituaties. In Londen leven ze zich feestelijk uit, maar al snel komen er berichten over een afschuwelijke ziekte die met name homo’s lijkt te treffen.

Hiv en aids heeft een grote impact op hun leven. Ze ontkennen het, worden er bang voor, zoeken naar informatie, gaan de barricaden op en krijgen er zelf heel dichtbij mee te maken. De vijfdelige tv-serie van het Britse Channel 4 is geschreven door Russell T Davies, die in de jaren ’90 ook Queer as Folk schreef. Vanaf 5 maart 2021, kan je op NPO Plus kijken naar It's A Sin.

Impact op mensen met hiv

In deze aflevering van de Eeuw van de Amateur zijn onze voorzitter Bertus Tempert en bestuurslid Sander van Oorspronk te gast om te praten over de serie. Zij keken de serie alvast en vertellen wat ze er van vinden. Ook vertellen ze hoe het in de periode waarin de serie speelt in Nederland ging met de opkomst van hiv en aids. En hoe het er nu voor staat, en wat deze serie kan betekenen voor stigma's rond hiv in onze tijd. Je kan hier de aflevering beluisteren.

De serie heeft hiv en aids weer even op de kaart gezet en de vereniging heeft ook een lijst gemaakt met documentaires en films over hiv en aids in Nederland. Deze vind je hier.

Deze informatie is nuttig