Aidsfonds onthult beeld dat elke 40 seconden een traan laat

Gepubliceerd: 02 december 2019

Op zondag 1 december, Wereld Aids Dag, onthulde Angela Groothuizen samen met de 11 jaar oude Jacky een levensgroot, 3D geprint standbeeld van een vrouw die huilt. De traan die zij iedere 40 seconden laat, staat symbool voor het feit dat er iedere 40 seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Het bassin waarin de vrouw staat, gevuld met water, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden. Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen en de helft van alle kinderen met hiv zonder behandeling sterft voor zijn tweede levensjaar. Met de onthulling van het beeld vraagt Aidsfonds aandacht voor het feit dat aids in de wereld niet voorbij is.

Op Wereld Aids Dag werd er wereldwijd stilgestaan bij de strijd tegen aids. Elk jaar overlijden er nog altijd 770.000 mensen aan de ziekte. Aidsfonds ambassadeur Angela Groothuizen, aidsactiviste Eliane Becks - Nininahazwe en de 11 jaar oude Jacky die leeft met hiv en haar moeder verloor aan aids, riepen iedereen in Nederland op om zich solidair te tonen met miljoenen mensen met hiv in de wereld. Aansluitend werd het beeld onthuld. Het beeld blijft tot 6 december staan op het Beursplein in Amsterdam.

Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes

De onthulling van het beeld vormt de aftrap van de landelijke campagne Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes. Alle liefdes zijn bijzonder en zijn het waard om te beschermen. Tegen aids, stigma en discriminatie. Of het nu gaat om de liefde voor je moeder, voor je geliefde of voor je kind. Aids raakt vele liefdes. Met de campagne roept Aidsfonds iedereen op om te helpen een einde te maken aan de aidsepidemie. Door te zorgen dat mensen zich overal ter wereld veilig kunnen laten testen én toegang krijgen tot levensreddende medicijnen.

Ook vertellen mensen die in Nederland wonen hun verhaal over leven met hiv, onder andere Eliane en Jacky.

Deze informatie is nuttig