In Memoriam: vriend van de vereniging Charles Boucher (63) overleden

Gepubliceerd: 01 maart 2021

Op vrijdagochtend 26 februari is arts-viroloog en hoogleraar Charles Boucher overleden op 63-jarige leeftijd. De Hiv Vereniging is ontdaan door dit verdrietige nieuws en wenst familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Charles was naast pionier in het onderzoek naar hiv en hiv-genezing ook een vriend van de vereniging.

Charles was als arts-viroloog en hoogleraar antivirale therapie verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam. In het begin van zijn carrière ontdekte hij mechanismen waarmee hiv resistent kon worden tegen medicijnen. Deze belangrijke ontdekkingen hebben bijgedragen aan de effectieve behandeling van hiv die momenteel beschikbaar is.

Vriend van de vereniging

Charles was al zeer lang in beeld bij de Hiv Vereniging. Als arts-viroloog was hij altijd zeer toegankelijk en betrokken bij ons werk. Hij werd vaak geraadpleegd voor advies over wetenschappelijke stukken en schreef zelfs af en toe voor Hivnieuws. Ook was hij een belangrijke speler bij NL4cure, het nationaal initiatief voor onderzoek naar genezing van hiv. In een aflevering van de podcast Medfacts was onze directeur Pieter Brokx samen met Charles te gast om te praten over genezing van hiv. Je kunt hier de aflevering terugluisteren. 

“Ik kende Charles als een zeer sympathieke man die erg gedreven was in zijn werk. Daarbij viel me vooral zijn open houding naar alle mogelijk ideeën op. Hij was altijd erg geïnteresseerd in niet voor de hand liggende oplossingen. Een vrije geest en altijd erg toegankelijk voor ons vanuit de patiëntenvereniging”, zegt Pieter Brokx in een reactie op zijn overlijden.

charles

Van links naar rechts: Joop Arends, Pieter Brokx, Charles Boucher en Bob Krijnen bij de opnames van de podcast Medfacts

Ook onze voorzitter Bertus Tempert is ontdaan door het nieuws: “Charles was een erg bevlogen, aimabel, kundig en prettig persoon. Hij was als een van de trekkers van NL4Cure fijn om samen mee op te trekken. Ik herinner mij een mooie, opmerkelijke uitspraak van hem: 'Hiv lijkt wel de enige aandoening, waarvan niet iedereen genezen wil worden. Dat vind ik bijzonder.' Een bijzondere man wiens bevlogenheid en geloof in genezing op den duur blijven inspireren en bemoedigen.”

Toegankelijk en behulpzaam

Charles was altijd bereikbaar voor advies over vraagstukken binnen de vereniging en stond bekend als iemand die aandachtig luisterde naar het perspectief van mensen met hiv. Hij zag ons als serieuze gesprekspartners en volgens onze belangenbehartiger Medische Zaken en Zorg Renee Finkenflügel was Charles zeer gedreven in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met hiv. 

“Ik herinner me Charles als een bijzonder sympathieke en betrokken onderzoeker. Hij was niet alleen geïnteresseerde in hiv zelf, maar zeker ook in hoe de kwaliteit van leven van mensen met hiv verbeterd kon worden. Het viel me op dat hij de input van Bertus en mij in het NL4Cure project heel serieus nam en écht naar ons luisterde”, zegt Renee Finkenflügel.

Charles droeg de vereniging een warm hart toe door ons ook als lid te steunen in ons werk, we zijn hem zeer dankbaar voor zijn steun en inzet. De uitvaart vindt plaats in besloten kring. Wil je een bericht sturen? Dat kan naar het correspondentieadres: Lucasbolwerk 14, 3512EH, Utrecht. De Hiv Vereniging wenst zijn vrouw, 5 kinderen, familie en vrienden veel sterkte toe met het overlijden van Charles.

Bezoek hier de virtuele gedenkplek voor Charles van Virology Eduction: In Memoriam Professor Dr Charles Boucher

Deze informatie is nuttig