Positively Dutch en Regio Haaglanden - Aids2018 Weemoed en tegenstellingen

Gepubliceerd: 06 augustus 2018

Aids2018: Voor mij begon deze Internationale Aids Conferentie met de opening van de tentoonstelling Aids in Amsterdam waarbij Roel Coutinho en Dolly Bellefleur ons even terugzette in de tijd. Alle stigma rond hiv waar we nu en in de toekomst mee zullen blijven worstelen vind zijn oorsprong in dit begin. Bijna onwerkelijk voor hen die dit niet hebben meegemaakt, maar een blijvend litteken bij velen die daar wel bij waren zoals ik. Een aanrader dus deze expositie waarbij de rode draad van hiv die door ons leven loopt ook deze gehele expositie bij elkaar houdt.

Positively Dutch

regio haaglanden internationaal gesprek 300Daarna op naar The Global Village voor Positively Dutch waarbij de ontwerper Bas Kosters ervoor gezorgd heeft dat deze stand een onuitwisbare indruk bij vele bezoekers van de beurs heeft achtergelaten. De week bleek een wervelwind van verhalen, ontmoetingen en ervaringen waarbij goed nieuws over leven met hiv en de vaak bedroevende omstandigheden door het ontbreken van politieke wil in andere landen elkaar afwisselde.

Internationale verhalen

De protestdemonstratie op maandagmiddag waarin ik meeliep met de Long Term Survivors (We Are Still Here)  was door de hitte een nog groter statement. In de Global Village waar op het grote podium veel landen zich presenteerden en een onuitputtelijke uitbarsting van positiviteit en creativiteit gaande was en de vele demonstraties van de sekswerkers die veel indruk maakten omdat zij straks bij de volgende conferentie in San Francisco de Verenigde staten niet in mogen. 

Red de seks

regio haaglanden save seks 300In de stand van Postively Dutch waren vele workshops en presentaties vanuit alle onderdelen van de Hiv Verenging. Zo ook regio Haaglanden met een presentatie over de Haagse projecten Sex? So What! I save Sex. Waarbij de kern van mijn verhaal was dat nu mensen met hiv door de medicatie het virus niet meer kunnen overdragen we Safe Sex niet langer met een F maar met een V gaan schrijven. Red de seks in plaats van veilige seks waarbij we zelf steeds het initiatief zullen moeten blijven nemen om onze kennis te delen. Liever een campagne Bottom Up dan Top down. Zelf vanuit de hiv-community de verhalen vertellen is beter dan een van bovenaf bedachte en uitgevoerde campagne. Kleine initiatieven kunnen soms een enorme impact hebben is daarin mijn standpunt.

De hiv-community staat!

Op woensdag kregen we op de Global Village bezoek van de Haagse en Rotterdamse groepen die Stichting Mara heeft georganiseerd. Het werd voor iedereen een topdag waarbij ze na de Global Village gezamenlijk gingen eten bij de Italiaan en daarna doorgingen naar het DelaMar voor The Power of Love. Helaas konden we niet tot het einde blijven, maar als troost lag er voor iedereen een goody bag klaar in de bus. Ik kijk dan ook terug op een geweldige week waarin ik veel heb geleerd en heb kunnen delen en ik ervaren heb dat we een hiv-community hebben die er staat!

Edwin van Dam
coördinator regio Haaglanden, Leiden e.o.

Deze informatie is nuttig