Toen en nu ….Aids2018

Gepubliceerd: 16 juli 2018

Aids2018: Zaterdag 7 juli 2018 vond de kick-off meeting plaats van Positively Dutch. Positively Dutch is een samenwerking tussen de Hiv Vereniging, hello gorgeous en Atlas 2018, en zij bemannen een gezamenlijke stand (nr. 504 t.o. de Mainstage, dichtbij de hoofdingang aan het Europaplein) in de Global Village tijdens Aids2018 in de RAI te Amsterdam.

Er kwam een grote groep bevlogen en enthousiaste mensen samen, waaronder een aantal Posidivas (vrouwen die leven met hiv), om instructies te ontvangen over de activiteiten op en rondom de stand. Ik kwam er weer geïnspireerd en moe vandaan. En ook dankbaar om hier aan mee te mogen werken.

Persoonlijke ontwikkeling

Wie had dat ooit gedacht, toen ik 4 jr. geleden mijn diagnose hiv positief kreeg en de grond onder mijn voeten wegzakte, de paniek me naar de keel vloog en de eenzaamheid me omarmde. Ik in ieder geval niet. In de tussentijd is er veel gebeurd.Ik maakte gelukkig vrij snel kennis met vrouwen en mannen met hiv en kwam tot de ontdekking dat er een leven is na de diagnose en wel een zeer positief leven. De workshop positief leven van de Hiv Vereniging en de activiteiten door hen georganiseerd hebben me veel geleerd. Ik leerde ook mensen kennen die al 15 jr. met niemand over hun hiv status durven te spreken, die geen relatie aan durven te gaan. Mensen die in eenzaamheid leven met hun hiv-status, stiekem hun medicijnen nemen, ziekenhuisbezoekjes aan een andere kwaal toeschrijven en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Eigen regie

Mede door de vele empowerment activiteiten ben ik steeds dichter bij mezelf gekomen, heb ik geaccepteerd wat me overkomen is en ben ik geestelijk heel sterk geworden. Dusdanig dat ik, na 2 jaar aansukkelen met mijn internist, waar ik niet gehoord werd, van de ene op de andere dag, zelfs zonder verwijzing, ben overgestapt naar een ander behandelcentrum. Ik heb de regie over mijn behandeling overgenomen en dat blijft zo!Voor zo ver ik dat al niet was van nature, heeft de diagnose en het persoonlijke ontwikkelingsproces gedurende de afgelopen 4 jaar, me ook strijdvaardig gemaakt. Ik wil me sterk maken voor de vrouwen, ik ben een alles-lezer geworden, ik wil het naadje van de kous weten en dat delen met mijn vrouwelijke lotgenoten hier in Nederland in de hoop hen door kennisoverdracht te empoweren, zodat ook zij de touwtjes over hun leven met hiv in handen durven te nemen.

Terug naar Aids2018

Als ik terugkijk naar bovenstaande dan besef ik hoe rijk we zijn in Nederland dat we de luxe hebben om over te stappen naar een ander ziekenhuis, dat er altijd de nieuwste medicijnen te krijgen zijn, maar ook dat er nog veel werk te doen is om, ook hier in Nederland, hiv-stigmavrij te maken, waardoor mensen zich niet hoeven te schamen, niet bang hoeven te zijn voor afwijzing, niet uitgesloten worden door hun gemeenschap, familie, vrienden en kennissen. Bewustwording kwekenOok hier in Nederland (en zeker in de rest van de wereld) moet de toegang tot medische zorg, het testen op hiv en het verkrijgen van medicijnen makkelijker worden. Er moet meer bewustwording gekweekt worden bij het algemene publiek, zorgmedewerkers, huisartsen en specialisten, paramedische disciplines dat mensen met hiv GEWONE MENSEN zijn. Dat een hiv-test niet geweigerd wordt, omdat men niet in het stereotiepe plaatje past, hiv discrimineert niet, hiv kan iedereen overkomen.

Kennis van zaken

Het virus, ook onbehandeld, is in het dagelijks leven al niet overdraagbaar en door de campagne n=n (niet meetbaar=niet overdraagbaar, het standpunt dat wereldwijd wordt onderschreven, en dat betekent dat mensen die succesvol behandeld worden tegen hiv het virus, ook bij onbeschermd seksueel contact, niet kunnen overdragen) bevestigt dat hiv gewoon een chronische ziekte is waar goed mee te leven valt. Vrouwen kunnen gezonde baby’s krijgen. En de levensverwachting voor de meeste mensen met hiv is net zo goed als van hiv-negatieve mensen. En dat is wat we tijdens we tijdens Aids2018 proberen te bereiken door de samenwerking met de andere deelnemers op onze stand: KENNISOVERDRACHT EN VERBINDEN. De Hiv Vereniging zal vooral ook gaan duidelijk maken welke activiteiten er in Nederland allemaal worden aangeboden aan hiv-positieve mensen en ook het belang van die activiteiten benadrukken en de positieve uitwerking daarvan op het zelfvertrouwen en de gezondheid van mensen met hiv. Daarnaast, als er ruimte en aandacht voor is, zal ook een mede door de Hiv Vereniging ontwikkelt lesprogramma gepresenteerd worden. Verder biedt men ook een podium voor Shiva, Mara en Noppal.

Vrouwen met hiv

Het streven om als vrouw met hiv naar voren te treden is er op gericht dat vrouwen met hiv een gezicht krijgen, vrouwen met hiv zijn niet anoniem, ze zijn er wel terdege!Wat er mist, althans zonder daar een duur congreskaartje voor te kopen, is de mogelijkheid dat vrouwen met hiv in gesprek kunnen met een groep wetenschappers, specialisten en researchers van farmaceuten om onder de aandacht te brengen dat vrouwen anders reageren op hiv-medicatie die meestal getest wordt op mannen. Vrouwen hebben vrouwspecifieke problemen die aandacht verdienen, die vaak worden versterkt door het gebruik van ART. En vrouwen verdienen het dat daar aandacht voor is in het totaalconcept van de hiv-behandeling.

Hetty

Deze informatie is nuttig