Meld je bijwerkingen en ervaringen met hiv-medicatie

Gepubliceerd: 25 november 2019

logo larebAls je last van bijwerkingen van je hiv-remmers hebt is het belangrijk om deze bijwerkingen te melden bij je hiv-behandelaar of -consulent en bij Lareb of Meldpunt Medicijnen. Je hiv-behandelaar kan kijken of je over kan stappen op andere hiv-remmers waarbij je minder last hebt van bijwerkingen.

Ook is het heel belangrijk dat je je bijwerkingen zelf bij Lareb of Meldpunt Medicijnen meldt, want dit wordt niet altijd gedaan door de hiv-behandelaren en -consulenten.

Het belang van melden

Het melden van bijwerkingen draagt bij aan betere zorg. Niet alle bijwerkingen zijn bekend wanneer een geneesmiddel op de markt komt, omdat geneesmiddelenstudies altijd een beperkte tijd en een beperkt aantal deelnemers hebben. Sommige bijwerkingen (die zeer ernstig kunnen zijn) komen pas aan het licht als het geneesmiddel door veel mensen wordt gebruikt. Ook treden sommige bijwerkingen pas na langdurig gebruik op. En soms treden bijwerkingen pas op in wisselwerking met andere geneesmiddelen. Als er meer over bijwerkingen bekend is  kunnen artsen een betere keuze maken bij het voorschrijven. Ook wordt een geneesmiddel soms zelfs van de markt gehaald wanneer er nieuwe bijwerkingen aan het licht komen.

Veiligheid van medicatie

Je kan je bijwerking aan Lareb doorgeven op www.lareb.nl. Lareb is het meld- en kenniscentrum op het gebied van veiligheid van geneesmiddelen. Bij Lareb worden alle bijwerkingen verzameld en geanalyseerd.  Vervolgens doorgestuurd naar onder andere de European Medicines Agency (EMA) en naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar ook naar artsen en apothekers in Nederland.

Wat melden bijwerkingen 500

Meer dan alleen bijwerkingen

Op het Meldpunt Medicijnen kun je je ervaring met een geneesmiddel delen. Dit gaat verder dan alleen bijwerkingen, zo kun je bijvoorbeeld ook delen wat je van de verpakking van een geneesmiddel vindt. Je kan hier uiteraard ook een positieve ervaring kwijt. Als je een bijwerking deelt op Meldpunt Medicijnen wordt dit automatisch ook gemeld bij Lareb.

Belangrijk: Let er op dat je niet alleen de juiste dosis en stofnaam aanklikt, maar dat ook de juiste farmaceut erbij staat. Er kunnen namelijk verschillen zijn in bijwerkingen bij dezelfde geneesmiddelen die door meerdere farmaceuten gemaakt worden.

Deze informatie is nuttig