Goedkeuring Biktarvy deze zomer verwacht

Gepubliceerd: 30 april 2018

Het Europese Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft op 26 april 2018 een positief oordeel voor de registratie van Biktarvy gegeven. Het CHMP is het geneesmiddelenbeoordelingscomité van de European Medicines Agency  (EMA).

biktarvy 2 150Een positief oordeel van de CHMP is één van de laatste stappen voor goedkeuring van een geneesmiddel door de Europese Commissie. De definitieve goedkeuring van Biktarvy wordt deze zomer verwacht, en daarna zal het middel ook voor Nederland beschikbaar komen. Het middel is op 7 februari 2018 al goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration.

Nieuwe integraseremmer

Biktarvy wordt geproduceerd door Gilead Sciences. Het is een een-pil-per-dag regime en bestaat uit bictegravir (BIC), emtricitabine (FTC) en tenofovir alafenamide (TAF). Bictegravir is een nieuwe integraseremmer (INSTI), emtricitabine en tenofovir alafenamide zijn nucleoside/nucleotide revers transcriptase inhibitors (NRTIs). Er zit geen booster in. Je kan de pil zowel met een lege als volle maag nemen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn diarree, misselijkheid en hoofdpijn.

Voorwaarden voor gebruik

Biktarvy kan gebruikt worden door therapie-naïeve mensen (die nog nooit hiv-remmers hebben geslikt). Ook is het een alternatieve therapie voor mensen die al hiv-remmers slikken, een ondetecteerbare viral load hebben en niet resistent zijn voor componenten uit Biktarvy. Omdat het middel TAF in plaats van het oudere tenofovir disoproxil fumarate (TDF) bevat, veroorzaakt het mogelijk minder nier- en leverschade.    

Deze informatie is nuttig