IAS2019: Updates over gebruik dolutegravir door zwangere vrouwen

Gepubliceerd: 24 juli 2019

Momenteel vindt de IAS2019 conferentie plaats in Mexico. Er werd onder andere nieuws gedeeld over onderzoek naar de relatie tussen het slikken van dolutegravir door zwangere vrouwen en de kans op een defect aan de neurale buis bij hun baby’s. Op de medische blog verschijnen samenvattingen van het belangrijkste nieuws.

Resultaten van AIDS2018

Tijdens AIDS2018 werd besproken dat in een studie in Botswana baby’s van vrouwen die dolutegravir gebruiken vaker een defect aan de neurale buis hadden (0,9%) dan baby’s van vrouwen die dit middel niet gebruiken (0,1%). Die resultaten vind je hier. De vraag was of dit een toevallige bevinding was, of dat dolutegravir leidt tot een neurale buis defect. Als dit geen toeval zou zijn, zou dolutegravir niet veilig zijn voor vrouwen die zwanger waren of wilden worden, en moesten de richtlijnen worden aangepast.

Nieuwe data van IAS2019

Uit de data die tijdens IAS2019 gepresenteerd werden, blijkt dat de kans op een defect aan de neurale buis minder vaak voor komt dan gedacht. Er werden data in Botswana en Brazilië verzameld. In Botswana kregen 0,3% van de vrouwen die dolutegravir slikten een baby met een defect aan de neurale buis. In Brazilië kreeg geen enkel van de 382 vrouwen die dolutegravir slikten een baby met een defect aan de neurale buis. Bij 1.086 baby’s van vrouwen die efavirenz of raltegravir slikten en die als vergelijking werden gescreend werd ook geen enkele keer een defect aan de neurale buis gezien.

Het wordt zwangere vrouwen aangeraden om foliumzuur te slikken. Het relatief vaak voorkomen van een defect aan de neurale buis bij baby’s van moeders in Botswana kan er aan liggen dat er in Botswana vaak geen foliumzuur beschikbaar is voor zwangere vrouwen. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede veroorzaken. Bij het ongeboren kind is er dan een verhoogde kans op defecten aan de neurale buis (zoals een open ruggetje).

Richtlijn WHO

De nieuwe aanbeveling van de WHO over soorten hiv-medicatie voor lage- en middeninkomenslanden werd tijdens AIDS2018 gelanceerd. In deze aanbeveling staat dat een therapie met dolutegravir, tenofovir en lamivudine wordt aanbevolen voor alle volwassenen, adolescenten en kinderen.

Tijdens de AIDS2018 conferentie werd kritiek geuit op de nieuwe aanbeveling, omdat het niet zeker was dat dolutegravir veilig was voor vrouwen die zwanger waren of wilden worden. Hierna werd het gebruik van dolutegravir afgeraden aan vrouwen die zwanger waren of wilden worden. Met de nieuwe data uit Botswana en Brazilië die gepresenteerd werden op IAS2019 is het zeker dat dolutegravir veilig is voor vrouwen om te gebruiken als ze zwanger zijn of willen worden.

 

Bronnen:

  • Raesima MM et al. Addressing the safety signal with dolutegravir use at conception: Additional surveillance data from Botswana. 10th IAS Conference on HIV Science, Mexico City, abstract MOAX0106LB, 2019.
  • Pereira G et al. No occurrences of neural tube defects among 382 women on dolutegravir at pregnancy conception in Brazil. 10th IAS Conference on HIV Science, Mexico City, abstract MOAX0104LB, 2019.
Deze informatie is nuttig