Vaccinatie tegen gordelroos aanbevolen voor mensen met hiv

Gepubliceerd: 05 januari 2022

De gordelroosprik voorkomt gordelroos. Het eerste goedgekeurde gordelroosvaccin (Zostavax) was niet geschikt voor mensen met hiv. Inmiddels is er een vaccin ontwikkeld dat wel geschikt is voor mensen met hiv (Shingrix). Op 23 december 2021 is de richtlijn van de Nederlandse hiv-behandelaren geüpdatet. Er staat nu in dat een gordelroosprik wordt aanbevolen aan mensen met hiv.

Gordelroos en hiv

Gordelroos wordt veroorzaakt door het herpes zoster virus. Herpes zoster zorgt bij kinderen voor de waterpokken en bij volwassenen voor gordelroos. Gordelroos geeft pijn, jeuk, blaasjes en vlekken op de huid. Deze vlekjes of blaasjes komen meestal op één lichaamshelft voor. Je kan ook last hebben van tintelingen of een branderig gevoel van de huid. Gordelroos is geen ernstige ziekte, maar het kan wel voor langdurige pijn en ongemak zorgen. Gordelroos gaat vanzelf over. Maar als de blaasjes weg zijn kun je op die plek nog lang pijn houden.

Mensen met hiv hebben een grotere kans op gordelroos dan mensen zonder hiv. Daarom wordt de gordelroosvaccinatie aanbevolen voor mensen met hiv.

Vaccinatie tegen gordelroos

Voor vaccinatie tegen gordelroos zijn 2 prikken nodig. Tussen de prikken moet 2 tot 6 maanden zitten. Na de prikken kun je koorts, spierpijn, moeheid of hoofdpijn krijgen. De prikplek kan pijn doen, jeuken of rood en dik zijn. Deze bijwerkingen zijn meestal binnen 3 dagen over.

Vaccinatie met Shingrix wordt sinds 1 augustus 2021 vergoed voor mensen met hiv. Je kunt de gordelroosvaccinatie dus kosteloos krijgen. Het belangrijkste voordeel van deze prik is dat je minder kans hebt om na gordelroos nog pijn te houden. De prik helpt waarschijnlijk ook als je al een keer gordelroos hebt gehad. Krijg je het een tweede keer, dan is de kans kleiner om lang pijn te houden.

Hoe krijg je de vaccinatie?

Waarschijnlijk begint je hiv-behandelaar of de hiv-verpleegkundige zelf over de vaccinatie. Mocht dat niet het geval zijn, vraag er dan zelf naar.

 

Deze informatie is nuttig