Mogelijk tweede persoon spontaan genezen van hiv

Gepubliceerd: 18 november 2021

Er zijn inmiddels drie personen met hiv genezen door stamceltherapie: de Berlin patient (Timothy Brown), de London patient (Adam Castillejo) en de Düsseldorf patient. Maar zoals al vaker is gedeeld, zijn deze therapieën niet geschikt om op grote schaal uit te voeren. Een stamceltherapie is erg gevaarlijk. Er wordt dus ook onderzoek gedaan naar andere manieren van genezing. Het lijkt erop dat het in extreem zeldzame gevallen voorkomt dat mensen uit zichzelf genezen van hiv, zonder therapie. Op 16 november werd bekend gemaakt dat de tweede vrouw met hiv zonder het gebruik van medicatie of therapie mogelijk is genezen.

Loreen Willenberg: de eerste persoon die spontaan is genezen?

In augustus 2020 verscheen een artikel waarin stond dat er bij een elite controller met hiv zonder behandeling geen virus meer aan te tonen was. Een elite controller is iemand waarbij het lichaam het virus zelf onderdrukt, zonder hulp van medicatie. Al vlug verschenen er berichten op sociale media dat iemand spontaan genezen was van hiv. Deze persoon heet Loreen Willenberg, en wordt ook wel de San Francisco patient genoemd. Zij had sinds 1992 hiv en is nu 67 jaar, en heeft nooit hiv-medicatie gebruikt. Met de beste testen konden onderzoekers in de afgelopen jaren geen actief virus meer in de cellen van deze elite controller inden. En inmiddels is het virus nog steeds onvindbaar. Men gaat er dus vanuit dat ze genezen is.

De Esperanza patient: nu ook een tweede persoon genezen?

Op 16 november 2021 werd een artikel gepubliceerd over een mogelijk tweede persoon die spontaan is genezen. Deze persoon wordt de Esperanza patient genoemd. Er is niet veel over haar bekend, slechts dat het gaat om een 30-jarige vrouw uit Esperanza (in Argentinië) die graag anoniem wil blijven. De vrouw kreeg in 2013 de hiv-diagnose, en heeft grotendeels zonder hiv-medicatie geleefd. Acht jaar later lijkt het virus helemaal verdwenen. Ook bij deze vrouw kan het virus met de beste testen niet meer gevonden worden. Er wordt dus ook vanuit gegaan dat deze vrouw spontaan is genezen.

Het immuunsysteem van elite controllers

Het lijkt erop dat er twee vrouwen met hiv geen actief virus meer in hun lichaam hebben. Deze vrouwen zijn beiden elite controllers, dit betekent dat hun immuunsysteem zonder medicatie het virus onderdrukt kan houden. Ongeveer 1 op de 100 of 200 mensen met hiv is elite controller. 

Dat het immuunsysteem van Loreen Willenberg en de Esperanza patient er zonder behandeling in geslaagd is om ervoor te zorgen dat het virus niet meer actief kan zijn of zelfs helemaal weg is, is extreem bijzonder. Onderzoekers proberen uit te vinden hoe het precies kan dat het immuunsysteem dit is gelukt, en of het mogelijk is dit ook bij andere mensen met hiv te creëren. Als alle mensen met hiv elite controller kunnen worden, is er misschien geen hiv-medicatie nodig.

Nooit 100% zekerheid

Toch is het nooit helemaal zeker dat iemand genezen is. Want het is zoeken naar een speld in een hooiberg, en er is een mogelijkheid dat het virus zich zo goed heeft verstopt dat de onderzoekers het niet kunnen vinden. Onderzoekers gaan er vanuit dat iemand genezen is wanneer er een aantal jaar geen virus aangetoond wordt met de beste testen.

Conclusie

Dit is een extreem bijzonder situatie, waarin twee elite controllers zonder medicatie of andere therapie zeer waarschijnlijk zijn genezen van hiv. Onderzoekers houden zich bezig met de vraag hoe het kan dat dit het immuunsysteem gelukt is. Zij hopen daarmee verder te komen in het onderzoek naar hiv-genezing. Wanneer er nieuwe updates zijn zullen we die delen via deze blog.

PS: De London patient en de Düsseldorf patient zullen aanwezig zijn tijdens de livestream van de Power of Love. Kijk op de website om te zien hoe je dit evenement (online) kan bijwonen.

 

 

Deze informatie is nuttig