Tegenvallende resultaten bij veelbelovende studie naar hiv-vaccin

Gepubliceerd: 02 september 2021

Een grote studie naar een hiv-vaccinatie is vroegtijdig gestopt omdat bleek dat het vaccin niet voldoende beschermde tegen een hiv-infectie. Het gaat om de Imbokodo studie (HVTN 705) die startte in 2017.

Het vaccin dat getest werd heet ‘Ad26.Mos4.HIV’. De studie was in fase 2b, dat bekent dat er mensen werden gevaccineerd die kans hadden om hiv op te lopen. Vervolgens is gekeken hoeveel mensen hiv kregen na de vaccinatie. Zo kan berekend worden hoe effectief een vaccin is.

Studie onder vrouwen in Afrika

De studie vond plaats in Malawi, Mozambique, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Er deden 2.637 vrouwen mee in de leeftijd tussen de 18 en 35. De vrouwen kregen in een jaar 4 injecties, met het vaccin of met een placebo. Voor de vrouwen die hiv kregen tijdens of na de studie werd hiv-zorg en hiv-medicatie geregeld.

Niet effectief (genoeg)

Twee jaar na de injecties werd gekeken hoe effectief de het vaccin zijn is bij de deelnemers die nog in de studie zaten. In de placebo groep kregen 63 van de 1.109 vrouwen hiv, in de vaccingroep kregen 51 van de 1.079 vrouwen hiv. Mensen die gevaccineerd waren hadden 25,2% minder kans om hiv te krijgen. Maar het is niet zeker of dit verschil door toeval komt of door het vaccin. Er is dus besloten dat de studie niet langer door kon gaan.

Andere studie in Europa en Amerika

Een andere studie waarin een vergelijkbaar hiv-vaccin wordt onderzocht loopt nog. Deze studie heet de Mosaico (HVTN 706) studie en bevindt zich in fase 3. In deze studie wordt een hiv-vaccin onderzocht bij ongeveer 3800 transgender personen en mannen die seks hebben met mannen. De studie vindt plaats in Amerika en Europa. Deze studie blijft nog doorlopen, ook hiervan zullen we de resultaten delen wanneer deze beschikbaar zijn.

Deze informatie is nuttig