Uitleg over genezingsonderzoek naar ‘zelfvernietigingsknop’ van hiv

Gepubliceerd: 07 mei 2021

Vorige week verscheen een artikel in De Telegraaf over Nederlands onderzoek naar hiv-genezing. In het artikel werd beschreven dat onderzoekers uit het Erasmus MC in Rotterdam een ‘zelfvernietigingsknop’ van hiv gevonden hebben. Onze voorzitter Bertus Tempert beschreef wat dit betekent voor mensen met hiv. Wanneer je het artikel van De Telegraaf niet kunt openen, kun je ook hier over de resultaten lezen.

Dit is weer een doorbraak in het onderzoek naar hiv-genezing. Maar wat betekenen de resultaten van dit onderzoek nou eigenlijk? Zijn we echt op weg naar het vinden van genezing? En hoe was dit onderzoek voor de deelnemers?

Onderzoek

Je vindt hier meer over informatie over het onderzoek van dr. Shringar Rao, dat onderdeel is van NL4Cure. Shringar Rao doet onderzoek naar de ‘shock and kill’ strategie (ook wel de ‘kick and kill’ strategie genoemd). Het doel van dit onderzoek is om een manier te vinden waarop het lichaam hiv-geïnfecteerde cellen kan vernietigen. Zodat uiteindelijk hiv uit het lichaam verdwijnt en iemand op die manier geneest. In het onderstaande filmpje legt Shringar Rao in het Engels uit hoe de ‘zelfvernietigingsknop’ is gevonden (Nederlandstalig ondertiteld).

Interview door Fred Verdult

Fred Verdult interviewde onderzoeker Shringar Rao en onderzoeksdeelnemer Ron van Zeeland over dit onderzoek. Hiv-behandelaar en onderzoeker Henrieke Prins geeft aanvullende informatie over de betekenis van dit onderzoek in de praktijk. Dit interview is in het Nederlands.

Deze informatie is nuttig