Injectables goedgekeurd: eerste hiv-behandeling met langwerkende injecties

Gepubliceerd: 05 januari 2021

De Europese Commissie heeft de injectables op 21 december 2020 goedgekeurd. Er werd goedkeuring gegeven voor de Vocabria-injectie en de Rekambys-injectie. Momenteel worden de injecties nog niet op grote schaal gegeven in Nederland. Wel zijn er een paar kleinschalige mogelijkheden om in aanmerking te komen voor injecties. 

Elke 8 weken twee injecties

De hiv-behandeling bestaat uit een duotherapie van Vocabria (cabotegravir injectie) en Rekambys (rilpivirine injectie). Deze injecties worden geproduceerd door ViiV Healthcare en Janssen Pharmaceutical Companies. Ze worden om de 8 weken gegeven. Zo hoeft iemand nog maar 6 keer per jaar hiv-medicatie te ‘nemen’, in plaats van 365 dagen per jaar. 

De injecties worden in de heup of in de bilspier gezet, en mensen hebben soms wat last van het zetten van de injectie. De injecties zijn qua werkzaamheid en veiligheid vergelijkbaar met medicatie in pil-vorm. Je vindt hier mee informatie over het onderzoek naar de injecties.

Wat betekent dit voor mensen met hiv?

De injecties zijn goedgekeurd door de EMA, maar de vergoeding van de injecties in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem is momenteel nog niet geregeld bij het ZorgInstituut. Dit houdt in dat injecties nog niet worden vergoed door de zorgverzekering. Hier wordt achter de schermen hard aan gewerkt. De injecties worden dus nog niet op grote schaal gegeven in Nederland.

De injecties worden voorlopig in het ziekenhuis gezet. Er wordt momenteel onderzocht op welke locatie de injecties het best gegeven kunnen worden, er is een mogelijkheid dat ze in de toekomst bijvoorbeeld bij de huisarts gezet worden.

Kleinschalige mogelijkheden voor injecties

Wanneer je over wil stappen is het belangrijk dat je contact opneemt met je hiv-behandelaar of hiv-consulent en dat je dit meldt. Zij kunnen met je meedenken of het voor jou een goede optie is, en ze kunnen je laten weten wanneer je zou kunnen overstappen.

Momenteel zijn er kleinschalige opties om injecties te krijgen. Zo worden de injecties in studieverband gezet in het UMC Utrecht en in het Amsterdam UMC, waar je wellicht aan kan deelnemen (wij hebben geen zicht op hoeveel plekken er precies nog over zijn).

Maar ook in andere ziekenhuizen worden de injecties op kleinere schaal gezet via een Named Patient Programme. Bij een Named Patient Programme wordt er voor een patiënt een uitzondering gemaakt, en kan een patiënt medicatie krijgen die bijvoorbeeld nog niet goedgekeurd is door de EMA. Er zijn mensen met hiv in Nederland die via een Named Patient Programme de injecties krijgen, omdat ze bijvoorbeeld extreem veel moeite hebben met pillen slikken.

Interesse? Geef het aan!

Ook als je nu nog niet wil overstappen maar wel interesse hebt in de injecties in het belangrijk dat je dit aangeeft op de hiv-poli. De hiv-behandelaren en -consulenten willen graag weten hoeveel mensen de injecties zouden willen. De reden hiervoor is dat er bepaald moet worden waar de injecties in de toekomst gezet zullen worden, en dit hangt onder andere af van hoeveel mensen de injecties willen. Laat het dus vooral weten aan je hiv-behandelcentrum als je interesse hebt, dan kunnen zij je op de hoogte houden van de beschikbaarheid van de injecties.

Vragen?

Voor vragen kun je contact opnemen met het Servicepunt (020 - 689 25 77 - ma, di en do van 14.00 - 22.00 uur of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wanneer je interesse hebt om over te stappen naar de injecties raden we je aan om contact op te nemen met je hiv-behandelaar of hiv-consulent.

Deze informatie is nuttig