Goedkeuring eerste injectables verwacht

Gepubliceerd: 19 oktober 2020

Op 16 oktober 2020 heeft de Europese Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief oordeel voor de registratie van de injectables met cabotegravir/rilpivirine gegeven. Deze worden geproduceerd door ViiV Healthcare en Janssen Pharmaceutical Companies.

Het CHMP is het geneesmiddelenbeoordelingscomité van de European Medicines Agency (EMA). Een positief oordeel van de CHMP is één van de laatste stappen voor goedkeuring van een geneesmiddel door de Europese Commissie. Een akkoord door deze commissie wordt in de komende maanden verwacht. Als het nieuwe middel goedgekeurd wordt door de Europese Commissie komt hierover een bericht op de medische blog. Het middel is nog niet goedgekeurd door de FDA (de Amerikaanse medicijnenautoriteit).

Vocabria en Rekambys

De door het CHMP positief beoordeelde hiv-medicatie bestaat uit twee injecties: Vocabria (cabotegravir injectie) en Rekambys (rilpivirine injectie). De injecties kunnen om de vier of om de acht weken gegeven worden. Zo hoeft iemand nog maar 6 of 12 keer per jaar hiv-medicatie te ‘nemen’, in plaats van 365 dagen per jaar. Tijdens het Glasgow 2020 congres van 5 tot en met 8 oktober 2020 werden de nieuwste studieresultaten gedeeld. De resultaten vind je hier.

Meer over langwerkende middelen

Er zitten meer soorten langwerkende hiv-medicatie in de pijplijn. Je leest hier welke hiv-medicatie we de komende jaren kunnen verwachten.

Deze informatie is nuttig