Oproep voor onderzoek naar COVID-19 bij mensen met hiv

Gepubliceerd: 05 juni 2020

Doe jij mee met ons onderzoek rondom COVID-19? We zijn op zoek naar mensen met hiv die over een periode van drie maanden korte vragenlijsten in willen vullen. Om zo meer te weten te komen over hoe COVID-19 bij mensen met hiv verloopt, en of hiv-medicatie eventueel effect heeft op het oplopen van het nieuwe coronavirus.

(Prefer this in English? Click here. Een voorkeur voor Engels? Klik hier.)

De Hiv Vereniging heeft samen met het Erasmus MC in Rotterdam en het Radboud MC in Nijmegen een onderzoek opgezet naar COVID-19 bij mensen met hiv in Nederland. We brengen in kaart of mensen met hiv een grotere of kleinere kans hebben om het nieuwe coronavirus op te lopen of heel ziek te worden van COVID-19. Tot nu toe lijkt het erop dat mensen met hiv niet zieker worden van COVID-19 dan mensen zonder hiv (lees daar hier over), maar er is meer data nodig om dit zeker te weten en er is nog geen data uit Nederland. Er wordt ook gekeken of hiv-medicatie de kans om COVID-19 te krijgen beïnvloedt. We zoeken dus mensen die mee willen doen aan dit onderzoek!

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek bestaat uit acht vragenlijsten. De eerste vragenlijst kost ongeveer 10 tot 15 minuten. De vragenlijsten daarna kosten maximaal 5 minuten per keer. In totaal duurt het onderzoek drie maanden (zie de afbeelding hieronder). Het onderzoek duurt zo lang omdat er over tijd gekeken wordt of iemand COVID-19 oploopt. Er is geen vergoeding voor het invullen van de vragenlijsten.

onderzoekoverzicht

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Het aantal nieuwe infecties met COVID-19 loopt in Nederland inmiddels terug. Toch is dit onderzoek heel relevant. We moeten er rekening mee houden dat het aantal nieuwe COVID-19 infecties weer op kan lopen, en dat het nieuwe coronavirus voorlopig nog niet de wereld uit is. Het is dus belangrijk dat er meer kennis komt over hoe COVID-19 bij mensen met hiv verloopt, en of hiv-medicatie eventueel effect heeft op het oplopen van het nieuwe coronavirus.

Wie kan meedoen?

Iedereen die hiv heeft kan meedoen, het maakt niet uit waar je woont of naar welk hiv-behandelcentrum je gaat. Je blijft anoniem. Het zijn geen lange of moeilijke vragenlijsten. Je kan de vragenlijst in het Engels of in het Nederlands invullen. Je kan meedoen als je al COVID-19 hebt gehad, maar ook als je denkt dat je geen risico loopt. Ook kun je meedoen als je niet weet of je COVID-19 hebt (gehad) of niet getest bent. Je geeft je mogelijke symptomen van COVID-19 door aan de onderzoekers en zij maken een inschatting. Je kan ook meedoen als je niet veel van COVID-19 weet. Als je meedoet en je wil stoppen kan dat altijd, je hoeft hiervoor geen reden op te geven. Je kan je aanmelden tot 1 december 2020, maar hoe eerder, hoe beter.

Hoe kun je je aanmelden?

Je kan je aanmelden door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je hoeft alleen in de email te zetten dat je interesse hebt, je hoeft hier verder geen persoonlijke gegevens in te zetten. Je krijgt de link om een nieuwe vragenlijst te openen elke twee weken via email. Vanwege privacy zal het woord ‘hiv’ niet in e-mails vermeld worden.

Meer informatie

Je vindt pdf hier (372 KB) de informatiebrief van de onderzoekers. Op de website van de Hiv Vereniging staat meer over het nieuwe coronavirus. De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en ook gedeeld via het medisch nieuws van de Hiv Vereniging. Andere vragen? Neem dan contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag, donderdag van 14.00 - 22.00 uur).

 

logo hiv vereniging     logo raboud umc erasmus mc

Deze informatie is nuttig