Hiv en ‘black seed oil’

Gepubliceerd: 16 april 2019

Op internet circuleren artikelen en verhalen waarin verteld wordt dat de olie uit zwarte komijn (Nigella Sativa, ook wel nootmuskaatbloem, uienzaad en kalonji genoemd) er voor kan zorgen dat hiv onderdrukt wordt, of dat mensen zelfs genezen worden van het virus. Maar werkt het echt?

Wat is ‘black seed oil’?

Zwarte komijn wordt sinds de oudheid gebruikt als geneesmiddel. Het deel van de plant dat het meest gebruikt wordt is de olie die gewonnen wordt uit de zaden. Het is niet zeker of deze ‘black seed oil’ een positieve werking heeft op het immuunsysteem: de resultaten zijn tegenstrijdig. Wel wordt ‘black seed oil’ in Afrika, Azië en het Midden-Oosten al heel lang gebruikt om onder andere artritis, diabetes, astma en een te hoog cholesterol te behandelen.

Werkt het tegen hiv?

Nee. ‘Black seed oil’ werkt niet tegen hiv, niet voor het onderdrukken van het virus en niet als genezing. Het is nooit bewezen dat een drankje, kruid of supplement invloed heeft op het onderdrukken van het virus. Het kan wel zijn dat je je beter voelt als je kruiden of supplementen naast je hiv-medicatie gebruikt, maar de effectiviteit voor behandeling van hiv is nooit in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Hiv-medicatie is voldoende om het virus te onderdrukken, hiervoor heb je niets anders nodig.

Maar waarom staat dit dan op internet?

Soms hoor of lees je verhalen over mensen die geen hiv-medicatie slikken en toch een onderdrukt virus hebben, of zelfs genezen van hiv. Vraag je altijd af of wat je op internet leest waar is. Er wordt soms veel geld verdiend aan de verkoop van kruiden en supplementen. Het is nooit aangetoond dat dit iemand heeft laten genezen van hiv of het virus onderdrukt.

Er zijn twee artikelen gepubliceerd in tijdschriften over mensen die zogenaamd zijn genezen na het gebruik van ‘black seed oil’. De behandeling was echter niet in gecontroleerde setting uitgevoerd, en er zijn geen studies die dit kunnen bevestigen. Er is dus geen reden om aan te nemen dat ‘black seed oil’ gebruikt kan worden om iemand van hiv te genezen.

Kun je ‘black seed oil’ naast je hiv-medicatie gebruiken?

Ja, het gebruik van ‘black seed oil’ is te combineren met hiv-medicatie. Meld het wel altijd aan je hiv-behandelaar of -consulent als je dit of iets anders naast je hiv-medicatie gebruikt, omdat sommige supplementen en kruiden niet te combineren zijn met medicatie. Er kan een interactie ontstaan waardoor de hiv-medicatie niet goed genoeg werkt of juist te goed werkt en toxisch wordt. Vraag dit na bij je arts of apotheker.

Onderdrukt virus zonder medicatie?

Er is wel een kleine groep mensen die geen medicatie slikt en toch een onderdrukt virus houdt. Dit kan komen doordat deze mensen in het verleden medicatie hebben genomen en nu ‘post-treatment control’ hebben. Dit betekent dat er heel weinig virus was toen de behandeling gestart is, en het heel lang duurt voordat het virus zich weer gaat vermenigvuldigen. Er bestaan ook ‘elite controllers’. Dit zijn mensen die ondanks dat ze geen medicatie slikken heel lang een onderdrukt virus houden.

Uiteindelijk stijgt bij zowel ‘post-treatment control’ als ‘elite controllers’ de hoeveelheid virus. Ook zij kunnen uiteindelijk aids krijgen als de hoeveelheid virus heel groot wordt. Hiv-testen zullen bij ‘post treatment controllers’ en ‘elite controllers’ altijd aantonen dat ze hiv hebben. Lees hier meer over post-treatment control en genezing van hiv.
Conclusie

‘Black seed oil’ is geen alternatief voor hiv-medicatie en werkt ook niet als hiv-genezing. Mocht je het voor andere redenen naast je hiv-behandeling willen gebruiken, meld dit dan bij je arts of apotheker om eventuele interactie met andere middelen te checken.

Bronnen:

  • Islam, M. T., Khan, M. R., & Mishra, S. K. (2019). An updated literature-based review: phytochemistry, pharmacology and therapeutic promises of Nigella sativa L. Oriental Pharmacy and Experimental Medicine, 1-15.
    Liu, J. P., Manheimer, E., & Yang, M. (2005). Herbal medicines for treating HIV infection and AIDS. Cochrane Database of Systematic Reviews, (3).
  • Onifade, A. A., Jewell, A. P., & Adedeji, W. A. (2013). Nigella sativa concoction induced sustained seroreversion in HIV patient. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 10(5), 332-335.
  • Onifade, A. A., Jewell, A. P., & Okesina, A. B. (2015). Seronegative conversion of an HIV positive subject treated with Nigella sativa and honey. African Journal of Infectious Diseases, 9(2), 47-50.

 

Deze informatie is nuttig