Goed voorbereid op reis

Gepubliceerd: 21 juni 2018

Op reis gaan is heerlijk natuurlijk. De wereld ontdekken en van andere culturen leren geeft nieuwe energie. Het vraagt wel enige voorbereiding als je hiv-medicatie gebruikt. Hiv staat reizen zeker niet in de weg. Wel is het belangrijk je vooraf goed te informeren. Bijvoorbeeld hoe je het beste je medicatie kunt meenemen, hoe het zit met vaccinaties, of er reisbeperkingen gelden en hoe je je sliktijden kunt instellen in verschillende tijdzones.

Maar ook hoe te handelen als je onverhoopt je medicatie kwijt raakt. En uiteraard is het belangrijk een schriftelijk Engelstalige medische verklaring van je behandelaar mee te nemen. De brief vermeldt dat de medicatie voor strikt persoonlijk en voor chronisch gebruik is. Trouwens, hiv en de hiv-remmers worden hierbij niet genoemd. De verklaring kun je dan laten zien als er erom gevraagd wordt.

Overige medicatie

Maar let op als je eventueel ook andere medicatie gebruikt. Hiervoor gelden wellicht voorwaarden. Bijvoorbeeld verdovende middelen kunt je niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het bezit hiervan namelijk verboden. Ook als het is voorgeschreven door je arts. Je hebt mogelijk ook hiervoor een verklaring nodig die je kunt meenemen en laten zien. Informeer je goed welke verklaring je mogelijk nodig hebt voor je medicijnen, welke vallen onder bijvoorbeeld de Nederlandse Opiumwet,  zoals bij reizen binnen het Schengengebied. Er kunnen per land dus beperkingen gelden. Ook kunnen er andere regels en normen gelden. Een goede voorbereiding van de reis is belangrijk. Reizigers hebben hierin hun eigen verantwoordelijkheid.

Andere regelgeving

Realiseer je je verder ook goed dat er in landen verschillend over hiv of over mensen met hiv wordt gedacht. Dat wet- en regelgeving anders kan zijn. Soms moet je vooraf melden dat je hiv hebt bij het hebben van een seksuele contact. Ook al gebruik je een condoom. Mocht je dit niet gedaan hebben dan kan het als een strafbaar feit gezien worden. Laat je dus niet hierdoor onaangenaam verrassen. Kortom, bereid je goed voor. Maar vooral, geniet volop van je reis en de voorpret natuurlijk!

Kijk hier voor meer informatie over:

Deze informatie is nuttig