Heb jij nog recht op zorgtoeslag over 2018?

Gepubliceerd: 13 augustus 2019

De kosten voor de zorgpremie worden elk jaar hoger. Een financiële tegemoetkoming is dan mooi. Maar wat blijkt: veel mensen hebben de zorgtoeslag over 2018 nog niet aangevraagd. Tot 1 september a.s. kun je dit nog doen. Laat dus geen geld liggen!

Veel mensen doen geen aanvraag

In de media verscheen onlangs het bericht dat zo’n 425.000 mensen recht hebben op zorgtoeslag over 2018, maar deze toeslag nog niet aangevraagd hebben. Er bestaan veel misverstanden over het recht op zorgtoeslag. Zo blijken mensen met lage inkomens vaak terughoudend met de aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later terug te moeten betalen. Ook doen mensen met hogere inkomens vaak geen aanvraag omdat ze denken er nooit recht op te hebben. Toch hebben zij in sommige gevallen ook recht op zorgtoeslag. Bijvoorbeeld als ze minder zijn gaan werken, waardoor ze een lager jaarinkomen hebben. Die kans op een lager jaarinkomen bestaat ook voor mensen die in 2018 een hypotheek oversloten en daarvoor bijvoorbeeld een boeterente betaalden.

Laat geen geld liggen

Check goed of je toch recht hebt op de zorgtoeslag over 2018 en vraag deze dan aan. Deze aanvraag wordt dan definitief vastgesteld op basis van je belastingaangifte 2018, van terugbetalen kan dan geen sprake meer zijn. Een aanvraag doen kan nog tot 1 september.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Nederlandse Overheid voor mensen met een Nederlandse zorgverzekering. Om in aanmerking te komen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is toekenning bijvoorbeeld afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en van de hoogte van je inkomen.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet jij, en je eventuele partner, de Nederlandse nationaliteit hebben, in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) - land hebben. Bovendien moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben. De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk.

Over welke bedragen gaat het?

Is je belastbaar inkomen in 2018 lager dan € 20.451, dan heb je recht op de maximale zorgtoeslag van € 94,- per maand. Tot aan een belastbaar jaarinkomen lager dan € 28.720,- neemt de zorgtoeslag geleidelijk in hoogte af. Heb je belastingtechnisch een toeslagpartner, dan is het toegestane maximale gezamenlijke jaarinkomen € 35.996,-.

Bereken snel jouw toeslag over 2018

Maak gebruik van de gratis tool van Independer via de Zorgtoeslag Cashback check Met deze tool kan je gemakkelijk zien of je in 2018 recht had op zorgtoeslag en zo ja, deze direct aanvragen. Je uploadt in de tool een kopie van je belastingaangifte van 2018 en je ziet direct waar je recht op hebt. Met een druk op de knop stuur je je aanvraag direct door naar de Belastingdienst, die het bedrag binnen enkele weken overmaakt.
Bereken jouw zorgtoeslag.

Wellicht ook recht op zorgtoeslag 2019?

En nu je toch bezig bent. Kijk dan gelijk hoe het zit met je recht op de Zorgtoeslag voor 2019. Mogelijk kun je deze ook gelijk aanvragen. Dit kan trouwens tot 1 september 2020.

Deze informatie is nuttig