Mensen met hiv zijn vogelvrij

Gepubliceerd: 27 juli 2018

Aids2018: Kerry Thomas zit in de VS een  gevangenisstraf uit van 30 jaar. Alleen maar omdat hij  zijn hiv-status niet heeft verteld bij een sekscontact. En alleen daarom is hij veroordeeld tot 30 jaar. Onvoorstelbaar en onbegrijpelijk.

Deze casus staat helaas niet op zichzelf. Er zijn duizenden van dit soort voorbeelden. Dit is de keiharde realiteit voor mensen met hiv in zogenaamde geciviliseerde landen als de VS en Canada.  Mensen met hiv zijn daar vogelvrij. Men kan valselijk beschuldigd worden en worden opgepakt. Mannen die veroordeeld zijn, maar er zijn nog meer vrouwen die veroordeeld zijn voor lange straffen. Juist omdat vrouwen vaak eerder achter hun hiv-status zijn gekomen vanwege ‘pre natal testing’. Zij zijn daardoor meer kwetsbaar om vervolgens als dader te worden gelabeld.

Wetgeving

Strafrechtelijk vervolgen is helaas mogelijk vanwege hiv-specifieke wetgeving. Dit soort wetgeving is, zoals al heel lang bekend is, slecht voor de publieke gezondheid en contraproductief. Gelukkig heeft het recente rapport van de Global Commission on HIV and the Law dit wederom benadrukt. Wetten die mensen met hiv criminaliseren moeten van tafel.

Levenslang getekend

criminalisatie 300Tijdens de meeting “Beyond blame - Challenging HIV Criminalisation” van HIV Justice Worldwide komen tal van sprekers met hun eigen verhaal van strafrechtelijk vervolging. Ze zijn voor het leven getekend door hun gevangenisstraf. Maar daarnaast ook omdat men te boek staat als ‘sex offender’. Men staat levenslang in het Sex Offender Register. Levenslang!!  Hierdoor wordt het onmogelijk ergens een huis te huren of werk te vinden. In wat voor wereld leven we eigenlijk dat dit kan voorkomen??

Chase the virus, not the people

Dus wetten die mensen met hiv criminaliseren in welke vorm dan ook moeten per direct worden afgeschaft. Overheden, maar ook rechters en anderen die dit systeem in stand houden,  moeten zich schamen. Het wordt tijd voor “Name and shame”. Wetten moeten er zijn om mensen te beschermen, niet om mensen te vervolgen:  “Chase the virus, not the people”.

Ronald Brands
belangenbehartiger Maatschappelijk en juridische zaken

Deze informatie is nuttig