Waar moet je rekening mee houden als je voor jezelf wilt beginnen?

Voor mensen met hiv kan het belangrijk zijn om voor jezelf te gaan beginnen. Het geeft je dan mogelijkheden om een eigen koers te varen, omdat je je dan gemakkelijker kunt aanpassen aan perioden van  wisselende energie. Realiseer je wel dat er minder financiële zekerheid is, dat je niet kunt terugvallen op sociale voorzieningen en dat hiv het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering lastiger maakt.

Laat je goed informeren

Het is belangrijk te weten wat je kunt doen als je voor jezelf wilt gaan beginnen en welke gevolgen er eventueel kunnen zijn. Bijvoorbeeld als je een uitkering hebt  of als je je baan wilt opzeggen of minder wilt gaan werken.

Een eerste stap kan zijn om contact op te nemen met het Servicepunt. Je kunt dan bespreken hoe je je plannen in jouw persoonlijke situatie het beste kunt gaan uitvoeren. 
Wanneer je besluit zelf je baan (deels) op te zeggen besef dan goed wat de financiële gevolgen kunnen zijn. En dat behalve de zekerheid van het dienstverband ook de zekerheid van pensioenregelingen en sociale verzekeringen eindigen.

Ook is het van belang goed te weten hoe je het beste in gesprek kan gaan met bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige of werkcoach over je nieuwe plannen zonder hierbij een uitkering in gevaar te brengen.
Informatie is beschikbaar om je te oriënteren over je werksituatie.

Informatieve links: 

Deze informatie is nuttig