Jaarverslag 2022 regio Oost-Nederland

Published: 10 July 2023

Regio Oost-Nederland heeft in 2022 drie zgn. 'Dagjes' georganiseerd. Lees hierover in het jaarverslag dat regiocoördinator Jorgos schreef. Nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds welkom. 

De Dagjes Oost-Nederland zijn weer terug gekomen in 2022
Na een periode van elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten was het eindelijk zover. Het organiseren van onze dagjes op 9 april in Enschede, 25 juni in Deventer en 10 december in Arnhem. Dagje Zwolle van eind januari kon helaas vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan.

Dagje Enschede
Ons Dagje Enschede op 9 april in De Creatieve Huiskamer in een herenhuis aan de rand van Roombeek in Enschede. De Creatieve Huiskamer is een atelier, expositie- en workshopruimte, een ruimte waar trainingen, lezingen en coachsessies gegeven worden. Een plek waar creativiteit centraal staat en waar mensen bij elkaar komen, elkaar ontmoeten en leren.

Na een voorstelrondje gingen we vrij snel de diepte in, in het gesprek met elkaar. Een gevarieerde groep: van iemand die überhaupt geen moeite heeft gehad met zijn hiv-status tot iemand die nog in de hiv-kast zit en zijn hiv-status niet kan accepteren. Het bijzondere aan deze middag was het aspect “van elkaar leren”. Thema’s zoals n=n, gevoelens, stigma en zelfstigma, wie vertel jij het en wie vertel jij het niet, kwamen aan bod.

…..ik ben toch blij dat ik geweest ben en ik mijn verhaal kon doen..… eigenlijk wou ik doorlopen en niet aanbellen…

Dagje Deventer
Dit Dagje is op zaterdag 25 juni in de bibliotheek in het centrum van Deventer aan de Stromarkt. De nieuwe bibliotheek opent zich met grote glazen puien naar de binnenstad. Een prachtige locatie met supervriendelijke medewerkers die blij waren dat we hun locatie hebben gekozen voor ons Dagje Deventer.

Met veertien deelnemers was het een druk bezocht Dagje. Een mooie mix met diverse achtergronden, leeftijden en seksuele identiteit. We gingen direct met elkaar praten over stigma en vooral zelfstigma. Sommige deelnemers hebben erg veel last van zelfstigma gehad, maar door met elkaar te praten kwam het doel van zo een dagje tevoorschijn. Van elkaar leren. Er werden onderling vragen gesteld en er werd zonder oordeel naar elkaar geluisterd.

…..ik heb eigenlijk geen probleem met mijn hiv-status, maar wat is het fijn om samen te zijn met andere mensen die ook hiv-positief zijn. Misschien kon ik met mijn manier van denken iemand inspireren.

Dagje Arnhem
Op zaterdag 10 december 2022 werd er een dag georganiseerd in Arnhem met deze keer als thema n=n  (niet meetbaar = niet overdraagbaar). We begonnen deze dag met een voorstelrondje onder het genot van een kop koffie/ thee. De groep bestond uit veertien mensen. Een mooie mix met diverse achtergronden, seksuele identiteit en gender zoals hetero, homo en non binair. Ook waren er twee afgevaardigden van het COC Midden Gelderland aanwezig en de voorzitter van de Hiv Vereniging.  Als gastspreker was Bertus Tempert, projectleider community en communicatie van de Hiv Verenging uitgenodigd.

Een dag als deze wordt georganiseerd om mensen met hiv en hun naasten elkaar te laten ontmoeten. Het thema van Dagje Arnhem was n=n (niet meetbaar = niet overdraagbaar), maar er werd ook gesproken over, o.a. het stigma dat nog altijd op hiv rust. Al gauw kwamen diverse onderwerpen aan bod in het voorstelrondje zoals zelfstigma en gezondheid.

Vervolgens gaf Bertus een presentatie over n=n. Deze presentatie was zeer interessant. Weetjes en feiten werden hierin aangekaart, maar er waren ook filmpjes van diverse stellen waarvan één van de twee hiv heeft. Er werd verteld hoe de partner hier mee omgaat en hoe hij /zij dit beleeft, met name het leven met elkaar, maar zeker over het belang van niet meetbaar = niet overdraagbaar. Naar aanleiding van deze presentatie werd dit thema met elkaar verder besproken. Ook werd er teruggekomen op onderwerpen als stigma, zelfstigma en het wel of niet bekend maken aan je omgeving dat je hiv hebt.

Voor sommige deelnemers was het best spannend om naar de dag te komen, het zoeken naar de locatie, vragen bij de balie waar de Hiv Vereniging hun bijeenkomst had, trappen op en dan daadwerkelijk de ruimte binnen stappen. Zichtbaar wat gespannen begonnen enkele bezoekers aan het Dagje Arnhem. Bij het verlaten van de ruimte liepen ze met een grote glimlach naar buiten, opgelucht en ontspannener, zoals ze zelf ook aangaven. De deelnemers gaven ook aan dat ze het heel warm en prettig hebben gevonden om aanwezig te zijn geweest.

…wat fijn om met elkaar open over hiv te kunnen praten in een zo diverse groep. Ik sta er echt niet alleen voor…

En dit laatste is nu net het doel van dit soort bijeenkomsten: zorgen dat mensen met hiv elkaar ontmoeten, begrip ervaren en warmte voelen bij elkaar. Dit is zo mooi om te zien en mee te maken.

Na deze bijeenkomst werden wij uitgenodigd door de afgevaardigden van COC Midden Gelderland om de Pride Photo tentoonstelling 2022 in het centrum van Arnhem te bezichtigen. Daarna sloten we de dag af onder het genot van een borrel en een hapje in een café. Een groot dankjewel aan het COC voor het warme welkom.

…wat een mooie dag, met warmte, begrip en toewijding met en voor elkaar. Op naar het volgend Dagje in onze mooie regio.”

Nieuwe vrijwilligers voor de Regio Oost
Naast de reguliere “Dagjes” hebben wij als doel gesteld om meer actieve vrijwilligers te vinden en te binden. Wij zijn blij dat we in ons team nieuwe vrijwilligers mochten verwelkomen. Maar we zijn verder op zoek naar actieve langdurige vrijwilligers die ons team willen versterken. Ook zijn we op zoek naar flitsvrijwilligers, vrijwilligers die voor een specifiek project zich in willen zetten.

Jaarverslag 2022
Lees het algemene Jaarverslag 2022 van de Hiv Vereniging.

This information is useful