Verslag “Dagje Arnhem” van zaterdag 10 december 2022

Published: 23 January 2023

Op zaterdag 10 december 2022 werd er door de Hiv Vereniging regio Oost-Nederland een dag georganiseerd in Arnhem met deze keer als thema n=n  (niet meetbaar = niet overdraagbaar.)

We begonnen deze dag met een voorstelrondjeonder het genot van een kop koffie/ thee. De groep bestond uit 14 mensen. Een mooie mix met diverse achtergronden, seksuele identiteit en gender zoals hetero, homo en non binair. Ook waren er twee afgevaardigden van het COC Midden Gelderland aanwezig en de voorzitter van de Hiv Vereniging.  Als gastspreker was Bertus Tempert, projectleider community en communicatie van de Hiv Verenging uitgenodigd.

Een dag als deze wordt georganiseerd om mensen met hiv en hun naasten elkaar te laten ontmoeten. Het thema van Dagje Arnhem was n=n (niet meetbaar = niet overdraagbaar), maar er werd ook gesproken over, o.a. het stigma dat nog altijd op hiv rust. Al gauw kwamen diverse onderwerpen aan bod in het voorstelrondje zoals zelfstigma en gezondheid.

Vervolgens gaf Bertus een presentatie over n=n. Deze presentatie was zeer interessant. Weetjes en feiten werden hierin aangekaart, maar er waren ook filmpjes van diverse stellen waarvan een van de twee hiv heeft. Er werd verteld hoe de partner hier mee omgaat en hoe hij /zij dit beleeft, met name het leven met elkaar, maar zeker over het belang van niet meetbaar = niet overdraagbaar. Naar aanleiding van deze presentatie werd dit thema met elkaar verder besproken. Ook werd er teruggekomen op onderwerpen als stigma, zelfstigma en het wel of niet bekend maken aan je omgeving dat je hiv hebt.

Ben je benieuwd naar de video's? Deze kun je hier bekijken.

Voor sommige deelnemers was het best spannend om naar de dag te komen, het zoeken naar de locatie, vragen bij de balie waar de Hiv Vereniging hun bijeenkomst had, trappen op en dan daadwerkelijk de ruimte binnen stappen. Zichtbaar wat gespannen begonnen enkele bezoekers aan het Dagje Arnhem. Bij het verlaten van de ruimte liepen ze met een grote glimlach naar buiten, opgelucht en ontspannener, zoals ze zelf ook aangaven. De deelnemers gaven ook aan dat ze het heel warm en prettig hebben gevonden om aanwezig te zijn geweest.

"…Wat fijn om met elkaar open over hiv te kunnen praten in een zo diverse groep. Ik sta er echt niet alleen voor…

En dit laatste is nu net het doel van dit soort bijeenkomsten: zorgen dat mensen met hiv elkaar ontmoeten, begrip ervaren en warmte voelen bij elkaar. Dit is zo mooi om te zien en mee te maken.

"…Een groot dankjewel aan de vrijwilligers van de Hiv Vereniging…

Na deze bijeenkomst werden wij uitgenodigd door de afgevaardigden van COC Midden Gelderland om de Pride Photo tentoonstelling 2022 in het centrum van Arnhem te bezichtigen.

Daarna sloten we de dag af onder het genot van een borrel en een hapje in een café.
Een groot dankjewel aan het COC voor het warme welkom.

Dit verslag is geschreven door Bram, vrijwilliger in de dop die ook voor het eerst bij een bijeenkomst van de vereniging was.

Bram: “…Wat een mooie dag, met warmte, begrip en toewijding met en voor elkaar. Op naar het volgend Dagje in onze mooie regio.”

Wil je ook vrijwilliger worden in onze regio? Bekijk onze vacature.:

 

This information is useful