Toch een Dagje Enschede in 2020

Published: 18 May 2021

De Hiv Vereniging maakt elk jaar een jaarverslag over het afgelopen jaar. In dit jaarverslag zitten ook bijdrages van de regio’s en groepen van de Hiv Vereniging. In dit blog lees je het verslag over 2020 van de regio Oost-Nederland.

Met frisse moed is de regio Oost-Nederland begonnen aan een nieuw en actief jaar. In de jaarplanning waren 3 “Dagjes” gepland in de volgende steden: Enschede, Deventer en Zwolle.

04.04.2020 Dagje Zwolle
Thema: n=n en 30 jaar Hiv Vereniging Nederland
Locatie: SIO Zwolle, Thorbeckelaan 2, 8014 AZ Zwolle

20.06.2020 Dagje Deventer
Thema: Stigma en medische update
Locatie: De Fermerie, Muggeplein 9, 7411 NW Deventer

10.10.2020 Dagje Enschede
Thema: Lang en gezond leven met hiv
Locatie: De Creatieve Huiskamer, Noorderhagen 36, 7511 ES Enschede

Helaas veranderde covid-19 het actieve community leven

Door landelijke en regionale corona-maatregelen was het helaas niet meer mogelijk om activiteiten te organiseren en moesten de meeste geplande activiteiten geannuleerd worden. De coördinator van regio Oost-Nederland heeft regelmatig digitale ontmoetingssessies georganiseerd om contact te houden met de vrijwilligers. Een lichtpuntje was het “Dagje Enschede” op 10 oktober 2020. Door de verlichting van de landelijke en regionale maatregelen was het gelukkig mogelijk om dit “Dagje” door te laten gaan.

Zaterdag 10 oktober 2020 Dagje Enschede, locatie: De Creatieve Huiskamer

De community Ribbon die door de bezoekers ingevuld werd met quotes over deze dag.De creatieve huiskamer is een atelier, expositie- en workshop- en trainingsruimte gevestigd in een sfeervol herenhuis in het centrum van Enschede. Een plek waar creativiteit centraal staat. Het thema van deze middag was: “Gezond ouder worden met hiv”. In verband met covid-19 was er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Uiteraard zijn tijdens deze bijeenkomst de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.

Binnen de geldende richtlijnen was een opkomst van 11 personen, waarvan 2 sprekers het hoogst haalbare. Vanuit de MST hiv-behandelpoli waren hiv-verpleegkundigen Margo van den Burg en Linda Scheiberlich uitgenodigd om te spreken. Het thema “Gezond worden met hiv” is breed besproken. Daarbij zijn onderwerpen zoals n=n, de drie R’s (rust, reinheid en regelmaat), zelfstigma, stigma, initmiteit-seksualiteit, voeding, beweging en stres (genoemd ook als het nieuwe roken) besproken. 
Afbeelding: de community Ribbon die door de bezoekers ingevuld werd met quotes over deze dag.

Covid-19 heeft mijn actieve leven totaal overhoop gegooid. Maar wat ben ik blij en dankbaar dat de Hiv Vereniging en de Regio hier iets kon organiseren.

Vrijwilligers maken activiteiten mogelijk

Naast de reguliere “Dagjes” hebben wij als doel gesteld om meer actieve vrijwilligers te vinden en te binden. Wij zijn blij dat we in ons team 2 nieuwe vrijwilligers mochten verwelkomen. Met 5 regio-vrijwilligers willen we in de toekomst meer activiteiten ontplooien.

This information is useful