Koninklijke onderscheiding Anneke van IJperen

Published: 10 December 2019

Anneke van IJperen, hiv-/aidsverpleegkundige van het eerste uur, ontving vrijdag 29 november 2019 de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Haagse locoburgemeester Kavita Parbhudayal reikte de onderscheiding uit op het symposium ter ere van Anneke’s aanstaande afscheid.

Anneke kreeg de onderscheiding vanwege haar grote verdiensten voor de hiv-patiëntenzorg in het HagaZiekenhuis en de rest van Nederland. Vanaf 1986 heeft Anneke zich in het HagaZiekenhuis sterk gemaakt voor de zorg van hiv-patiënten. Zij is een gedreven en betrokken hulpverlener. Van bijna al haar patiënten kent zij hun verhaal nog.

In de beginperiode bood Anneke verpleging, verzorging en psychosociale hulp. Het was veel praten, voorlichting geven en de patiënt weerbaar maken. Ook rouwverwerking en stervensbegeleiding hoorde erbij. In deze periode leidde de ziekte nog tot de dood. Later verplaatste ze haar werkzaamheden naar de polikliniek. De ontwikkelingen volgden elkaar in rap tempo op. Inmiddels slikken hiv-patiënten meestal nog maar 1 pil per dag. Deze medicatie onderdrukt het virus, waardoor hiv-patiënten het virus niet meer kunnen overdragen en hun immuunsysteem intact blijft en zich herstelt.

Hiv-infectie veranderde in de loop der tijd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening. Patiënten hebben nu dezelfde toekomstperspectieven als mensen zonder hiv. Anneke gaf haar patiënten een veilig gevoel en de kracht om door te gaan. Dat is haar grote verdienste.

Hiv team HagaZiekenhuis

Lees hier een interview met Anneke van IJperen in het Algemeen Dagblad.

This information is useful