Reisvaccinaties en malaria

De adviezen voor reisvaccinaties en malariaprofylaxe (de pillen die je slikt om malaria te voorkomen) zijn soms anders voor mensen met hiv dan voor mensen zonder hiv. Het is dus belangrijk dat je bij de travelpoli aangeeft dat je hiv hebt.

De medewerkers van de travelpoli zijn op de hoogte van de richtlijnen voor reizigersadvies voor mensen met hiv. Voor advies op maat kun je het best zes weken voor vertrek een afspraak bij de travelpoli maken.

In het kort:

  • Geef bij de travelpoli aan dat je hiv hebt, omdat de adviezen voor mensen met hiv soms anders zijn
  • Zo krijg je advies op maat dat bij jou past

Reisvaccinaties

Bepaalde vaccins werken minder goed bij mensen met hiv, dit hangt af van hoe je weestand is (het aantal CD4-cellen dat je hebt). Bij een verlaagde afweer kan het zijn dat het lichaam niet genoeg antistoffen aanmaakt na een vaccinatie. Dan is van sommige vaccins een extra dosis nodig. Het gele koorts vaccin kan aan sommige mensen helemaal niet gegeven worden. Het is dus handig om, als het mogelijk is, je laatste laboratoriumuitslag waar je aantal CD4-cellen op staat mee te nemen naar de travelpoli. Veruit de meeste mensen met hiv in Nederland worden goed behandeld en hebben een prima afweer, en kunnen dus gewoon alle vaccinaties krijgen. Maar het is belangrijk dit op tijd te checken voor vertrek.

Malariaprofylaxe

Er kan interactie zijn tussen je hiv-medicatie en de behandeling voor malaria, mocht je dit oplopen. Bij de travelpoli zullen ze dit controleren. Als er sprake is van mogelijke interactie, wordt er extra ingezet op het voorkómen van malaria als je naar een gebied gaat waar malaria heerst. Je krijgt dan het advies om preventief malariaprofylaxe te slikken, ook als je niet naar een hoog-risicogebied gaat.

Als er geen interactie is tussen je hiv-medicatie en de behandeling voor malaria, is het advies voor jou niet anders dan voor andere reizigers. Als je niet naar een hoog-risicogebied gaat, dan kun je gewoon een ‘noodpakket’ meenemen, en hoef je niet preventief malariaprofylaxe te slikken. Als je wel naar een hoog-risicogebied gaat wordt het sowieso altijd aangeraden om preventief malariaprofylaxe te slikken.

Meer informatie?

Meer informatie en een persoonlijk advies krijg je bij de travelpoli. Ook kun je je hiv-behandelaar of -consulent om meer informatie vragen.

 

This information is useful