Naar het buitenland

Veel mensen met hiv reizen regelmatig voor werk, studie of gewoon voor hun plezier. In de meeste gevallen vormt hiv geen belemmering voor vakantiereizen en korte trips. Soms gelden er regels voor het meenemen van (hiv-)medicatie.

In het kort:

  • Informeer je vooraf goed of er voor jouw bestemming bijzondere (inreis)beperkingen gelden voor mensen met hiv.
  • Check of hiv een reden is om een visum te weigeren.
  • www.hivtravel.org is een goede informatiebron

Bereid je trip voor

Informeer je vooraf goed of er voor jouw bestemming bijzondere inreisbeperkingen gelden voor mensen met hiv; bijvoorbeeld voor kort of langdurig verblijf of voor een werkvergunning.

Reisbeperkingen

Een aantal landen buiten de EU hebben beperkingen als je er langer dan een maand naartoe wilt gaan of je er blijvend wilt vestigen. Andere landen laten mensen met hiv niet toe als toerist, of het is niet zeker of je met hiv-medicatie het land probleemloos kunt bezoeken.

Visum aanvragen

Een aantal landen stelt een visum verplicht. Soms doe je een aanvraag online voordat je op reis gaat. Check van tevoren of hiv een reden is om je een visum te weigeren.
Bij een aanvraag kunnen gezondheidsvragen gesteld worden, welke een reden kunnen zijn om een visum te weigeren. Onthoud dat er bij gezondheidsvragenlijsten niet altijd naar je hiv-status wordt gevraagd als men informeert naar het hebben van 'infectious diseases'. Vaak bedoelt men alleen aandoeningen, zoals open long TB of ebola, waartegen een ander persoon zich niet kan beschermen.

Vestigen in buitenland

De hiv-status kan voor sommige landen wel een probleem zijn bij het aanvragen van een werk- of verblijfsvergunning.

Overzicht inreisbeperkingen

Op de website www.hivtravel.org kun je nalezen of er op jouw reisbestemming inreisbeperkingen gelden voor mensen met hiv.

Nog vragen?

Voor meer informatie over reizen en reisbeperkingen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging.
Tel: 020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur)
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

This information is useful