Jaarverslag 2022 regio Limburg

Published: 10 July 2023

Regio Limburg heeft in 2022 alles behalve stilgezeten. In december werd afscheid genomen van Land van Gulick in Sittard, een geliefd en prettig pand waar een flink aantal jaren bijeenkomsten werden gehouden. In maart 2023 werd een nieuwe mooie locatie gevonden in Geleen. Lees het jaarverslag van regiocoördinator Roger.

Jaarverslag 2022 Regio Limburg
We zijn met zes vrijwilligers: Paula, Julia, Celicia. Henk, Nicole en Roger. Die groep is in 2022 met Henk en Nicole versterkt. Dus nieuwe aanwas is geen probleem, net als nieuwe bezoekers mogen begroeten. Dat lukt ook ieder jaar en 2022 was geen uitzondering. 2022 was gelukkig een vrij “normaal” jaar. In tegenstelling tot de jaren ervoor, geen noemenswaardige beperkingen meer aangaande covid. We konden weer “de boer op”, onze contacten in de regio weer aangaan. Denk aan:

Wereldaidsdag (WAD)
Daar staan we ieder jaar wel bij stil, alleen de laatste twee jaar in digitale vorm. Om aandacht te blijven vragen , moet je elkaar ook kunnen ontmoeten. Gelukkig draagt onze regionale zender L1 ook ieder jaar zijn steentje bij, ze besteden ieder jaar aandacht aan Wereldaidsdag. Dat hebben ze ook in 2022 gedaan. Sterker nog: dankzij diverse media was deze editie wel heel goed gepromoot. In het afgelopen jaar was Roermond de uitvalsbasis voor WAD in Limburg, in 2023 wordt dat Heerlen. Beide gemeenten hebben daar ook zelf om gevraagd en de uitwerking vindt ook plaats met lokale partners, zoals bijvoorbeeld het bisdom Roermond.

Maandelijkse lunch
We organiseren al sinds jaar en dag onze maandelijkse ontmoeting, veelal in de vorm van een lunch, maar soms ook anders: zoals een BBQ. Afgelopen jaar, 2022, was het eerste jaar waarin we in alle maanden zijn blijven doorgaan. Dus geen zomerstop, na overleg met de leden wilden die graag doorgaan. Dat hebben we ook gedaan.

Overleg met de hiv-behandelcentra
Dit is belangrijk om steun te bieden aan onze doelgroep. Om dat te kunnen, moet je er wel voor zorgen dat je gevonden wordt, via folders, flyers, multimedia en uiteraard vooral ook via behandelaars en ondersteuners.

We zien ieder jaar nieuwe gezichten, via de behandelcentra en de mond tot mond reclame en de meeste mensen zeggen hetzelfde: ‘We hadden jaren eerder moeten komen.’ Daarnaast komen mensen die in de ziekenhuizen werken met mensen binnen onze doelgroep, bij ons “over de vloer”. Ook zij zijn bezoeker en dat houdt overleg met hun cliënten laagdrempelig. De uitwisseling van bevindingen en ervaringen van mensen met hiv is zo heel makkelijk uit te wisselen. Werkt vaak beter dan bij een consult.

Voorlichting
Onze Limburgse vrijwilligers zijn ook behoorlijk actief in het geven van voorlichting, zoals in asielzoekerscentra. Dat hebben we in 2022 ook weer kunnen doen, zoals i.s.m. met COC te Maastricht. Dat doen ze regionaal, maar ook landelijk. Want de Limburgse vrijwilligers zetten zich ook in voor doelen buiten de eigen regio. Zoals voorlichting op Brabantse scholen, specifieke zorgopleidingen en ziekenhuizen.

Peersupport
In de regio Limburg zijn een aantal peercounselors actief. Ze staan klaar voor mensen die extra steun nodig hebben en bieden een luisterend oor. In 2022 is er in Limburg weer een peercounselor bijgekomen.

Onze doelen en plannen voor 2023
De eerder genoemde flyers, folders en multimedia weer inzetten als vanouds en dat houdt concreet in dat we binnen het ziekenhuis zoals het behandelcentrum Roermond graag “gezien” willen worden. We willen graag op de prikborden etc. bij de GGD, huisarts etc. te zien zijn, net als andere patiëntenverenigingen. Dat missen we nog. Daarnaast willen we graag onze bijdrage blijven leveren aan het terugdringen van stigma rond hiv, het bereiken van diverse mensen, ook de groepen die we nu nauwelijks zien. Zoals ouderen met hiv, hetero mannen die ondervertegenwoordigd zijn, maar ook specifieke aandacht voor vrouwen. Gedeeltelijk hangt dat allemaal weer samen met juist die genoemde folders en publicaties.


Onze nieuwe locatie Stadslab in Geleen

Onze nieuwe huisvesting
Deze hebben we gevonden in Stadslab, Markt 34-35 in Geleen. Dit pand met o.a. een voormalige kroeg biedt nog meer mogelijkheden om divers te gebruiken. Zo zijn er workshopruimtes, atelierruimtes van kunstenaars, om maar eens een paar voorbeelden te noemen. En ik denk dat het voor onze bezoekers heel leuk zou zijn om weer eens op een andere manier bezig te zijn. Dat hebben we al eens benoemd en daar werd positief op gereageerd.

Conclusie
De Hiv Vereniging in Limburg is nog steeds heel relevant, actief en we blijven ons inzetten voor onze leden, hun familieleden en vrienden, professionals, voorlichting enz. Ons aanbod en werkzaamheden zijn alleen maar diverser geworden en we zullen daar ook naar blijven kijken.

Jaarverslag 2022
Lees het algemene Jaarverslag 2022 van de Hiv Vereniging.

This information is useful