Gezond leven

Iedereen wil goed en gezond oud worden. Wat kun je daar zelf aan bijdragen? Lees meer over je gezondheid op de lange termijn. Zet jezelf letterlijk in beweging en raak geïnspireerd door anderen. En wat stop jij dagelijks in je boodschappenmand als je eten inkoopt?

Met hiv valt tegenwoordig goed te leven. Hiv is goed behandelbaar met medicatie, en ook kunnen mensen met hiv net zo oud worden als ieder ander. Hiernaast kun je hiv niet overdragen via seks wanneer je virus onderdrukt is, en vindt overdracht van moeder op kind vrijwel nooit plaats wanneer de moeder een onderdrukt virus heeft. Maar toch is het belangrijk hiv een plek te geven. Het is een chronische aandoening die zelfmanagement met zich meebrengt.

Read more ... >

Gezonde en gevarieerde voeding is voor iedereen belangrijk. Voor mensen met hiv is het extra belangrijk om te kiezen voor voedsel dat bijdraagt aan een hogere weerstand. Die versterkt het afweersysteem en maakt je weerbaarder tegen bijwerkingen van hiv-remmers. Je afweersysteem heeft vooral behoefte aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten.

Read more ... >

Jij kunt je gezondheid op lange termijn ondersteunen. Dat geldt voor iedereen maar voor mensen met hiv net iets meer. De hiv-infectie en het dagelijks slikken van medicatie belasten je lichaam. Jij kunt daar iets tegenover zetten. Naast gezonde voeding, stoppen met roken en minder alcohol en drugs gebruiken, is bewegen een onderdeel van een gezonde leefstijl.

Read more ... >

Een hiv-diagnose kan ervoor zorgen dat je je eigen gezondheid onder de loep neemt. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld meer bewegen, gezonder eten of denken wat meer aan hun mentale gezondheid. Roken, alcohol en drugs zijn vaak onderwerpen die ook terugkomen en veel vragen met zich meebrengen.

Read more ... >

Mensen met hiv kunnen prima werken in elke functie en sector. Hiv hoeft je werk of functioneren niet te hinderen. Balans blijven vinden tussen je werk, privé en energie is belangrijk.

Read more ... >

De meeste vrouwen komen in de overgang wanneer ze tussen de 45 en 55 jaar zijn. Vrouwen worden dan steeds minder vaak ongesteld, tot de menstruatie helemaal verdwijnt. Gemiddeld duurt het 4 jaar voor de menstruatie helemaal wegblijft. Wanneer je een jaar niet meer ongesteld bent geweest ben je in de menopauze.

Read more ... >

In de hiv-behandeling zijn de afgelopen twintig jaar enorme sprongen gemaakt. De grootste stap voorwaarts is dat bij de meeste mensen die hun medicatie nemen, de virusbelasting kan worden teruggebracht tot onmeetbaar niveau.

Read more ... >

Sinds 2012 kunnen mensen met hiv zich gewoon registeren als orgaandonor. Ook hebben er orgaandonaties door mensen met hiv bij leven plaatsgevonden. Algemene informatie over orgaan- en weefseldonatie vind je bij de Transplantatiestichting.

Read more ... >