Zorgverzekering internationale studenten

Studenten van over de hele wereld zijn verplicht een zorgverzekering af te sluiten als zij in Nederland komen studeren. Vaak is dat een particuliere studenten zorgverzekering waarbij de vergoeding van hiv-zorg meestal is uitgesloten. Gelukkig zijn er manieren om verstrekking en vergoeding van hiv-zorg en medicatie toch mogelijk te maken.

In het kort

  • Starten of voortzetten hiv-zorg belangrijk
  • Toegang tot hiv-zorg mogelijk
  • Vergoeding hiv-zorg via het CAK
  • Achtergrondinformatie toegang tot zorg beschikbaar

Standaard uitgesloten

Particuliere zorgverzekeringen sluiten zorgkosten voor reeds bekende aandoeningen meestal uit. Als de hiv-status dus al voor het vertrek naar Nederland bekend is, worden de kosten voor hiv-zorg niet vergoed. Verzekeraars kunnen echter ook moeilijk doen als na een hiv-test in Nederland iemand positief getest wordt op hiv. Men moet dan zelf de kosten van de zorg en behandeling betalen, of de levering van medicatie vanuit het eigen land regelen. Dit is vaak onmogelijk.

Vergoeding van hiv-zorg is altijd essentieel omdat starten of voortzetten van een behandeling belangrijk is voor de gezondheid. Ook kan men het virus niet meer overdragen als dit onderdrukt wordt.

Vergoeding hiv-zorg mogelijk

Er zijn oplossingen waardoor vergoeding van hiv-zorg mogelijk is.

Speciale collectieve verzekering
De dekking van hiv-zorg is opgenomen in de Complete+ Insurance van Aon, een tussenpersoon die particuliere zorgverzekeringen aanbiedt voor internationale studenten. Deze polis is echter alleen als collectief beschikbaar en wordt maar door sommige onderwijsinstellingen in Nederland aangeboden aan hun studenten.

CAK-regeling
Het ministerie van VWS wil niet dat internationale studenten worden buitengesloten van hiv-zorg. Het wijst op de mogelijkheid dat hiv-behandelaren de hiv-zorg kunnen declareren bij de door GGD/GHOR gecoördineerde CAK regeling voor niet -verzekerden. Er is dus geen belemmering voor ziekenhuizen om een student met hiv de noodzakelijke medische zorg en behandeling te geven.

Werken naast de studie
Als het visum dit toelaat is het nemen van een bijbaan tijdens het verblijf in Nederland een oplossing. Men is hierdoor verplicht verzekerd via de zorgverzekeringswet en moet de student een basiszorgverzekering afsluiten. Dit geldt ook bij een nul-uren contract. Volgens de acceptatieplicht moet de zorgverzekeraar een internationale student met hiv accepteren.
Zodra een student een verplichte basisverzekering heeft kan ook zorgtoeslag worden aan gevraagd.

Studenten uit de EU

Een groot gedeelte van de studenten, die in Nederland komen studeren, komen vanuit de EU. Zij kunnen gebruik maken van hun EHIC voor het verkrijgen van zorg in Nederland. Dit is wel afhankelijk van de voorwaarden en van het pakket in hun thuisland. Zij moeten zelf afstemmen met hun zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn wat betreft de verstrekking en vergoeding van hiv-zorg en medicatie.

Lukt het regelen van de hiv-zorg niet via EHIC, dan kunnen ook deze studenten kijken welke van de drie eerder genoemde oplossingen (speciale verzekering; CAK; bijbaan) een oplossing kan zijn.

Achtergrondinformatie

Bij vragen neem contact op met het Servicepunt van de vereniging. Bereikbaar op ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur via telefoon: 020 -689 25 77, of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Deze informatie is nuttig