Int. student en zorgverzekering

Er komen elk jaar steeds meer internationale studenten naar Nederland om hier te studeren. Waaronder ook studenten die hun hiv-status kennen. Ze zijn hier met een studievisum en zijn verplicht om een zorgverzekering te hebben. Op basis van dit studievisum kan men alleen een particuliere studentenzorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld bij OOMS of AON.

Standaard uitgesloten aandoeningen

Particuliere zorgverzekeringen sluiten de zorgkosten voor reeds bekende aandoeningen uit. De zorgkosten voor hiv-zorg worden dus niet vergoed als men zijn of haar hiv-status al voor het vertrek naar Nederland kent. De particuliere zorgverzekeringen willen voorkomen bestaande aandoeningen te verzekeren, waarvan van te voren vast staat dat de verzekeraar zorgkosten moet vergoeden. Men moet dan zelf de kosten voor de hiv-zorg en hiv-behandeling betalen. Of bijvoorbeeld ervoor zorgen dat zij de hiv-medicatie vanuit hun eigen land krijgen.

Bepaalde aandoeningen uitgesloten

Weet dat er een lange lijst is van medische zaken of aandoeningen welke gedurende de looptijd van de particuliere zorgverzekering zijn uitgesloten voor vergoeding. Dit geldt ook voor soa-  en hiv-zorg. Men moet dan zelf de kosten van de zorg en behandeling betalen. Of ervoor zorgen dat zij medicatie vanuit hun eigen land krijgen.

Bijbaan betekent basisverzekering 

Er is een oplossing mogelijk. Men kan tijdens het verblijf in Nederland, als het visum dit toelaat, een bijbaan nemen. Hierdoor valt men onder de Zorgverzekeringswet en is men verplicht een (basis)zorgverzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt ook voor studenten met een 0-uren contract. Hierbij geldt ook de acceptatieplicht voor de zorgverzekeraar. Dus ook voor een internationale student met hiv. Zodra deze student een verplichte basisverzekering heeft kan zorgtoeslag worden aan gevraagd, wat geen consequenties heeft voor de verblijfsvergunning.

Achtergrondinformatie

  • Lobby voor vergoeding hiv-zorg: De Hiv Vereniging is sinds de 2e helft van 2018 in gesprek met vertegenwoordigers van Aon, een tussenpersoon die zorgverzekeringen aanbiedt voor internationale studenten in Nederland.  Zij hebben laten weten dat zij goede vorderingen maken met de dekking van de hiv-zorg voor deze groep. Binnenkort zal de  dekking van toepassing worden.  Aon heeft aangegeven dat dit in de loop van 2019 gaat gebeuren.
  • Meer informatie voor buitenlandse studenten is te vinden op de website van studyinholland.nl (Engelstalig).

 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Starten met de hiv-behandeling

Lees meer >

Zorgverzekering

Lees meer >

Collectieve zorgverzekering

Lees meer >