Hiv informatieavond UMC Utrecht

Datum 07 mei 2019

Op dinsdag 7 mei 2019 organiseert de afdeling infectieziekten van het UMC Utrecht een informatieavond voor mensen met hiv. Je kunt presentaties bijwonen over de nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van hiv, generieke geneesmiddelen en value-based healthcare. Ook kun je aansluitend twee workshops volgen over verschillende aspecten van hiv. Graag nodigen wij jou (en je partner/naaste) uit voor deze avond.

Tijd en plaats

Datum: dinsdag 7 mei 2019
Tijd: van 18.00 tot 21.30 uur
Locatie: het Ruppertgebouw, De Uithof, Utrecht
Route: Het Rupertgebouw in de Uithof is bereikbaar per openbaar vervoer of auto. 
Parkeren kan bij P&R de Uithof. Vanuit de P&R neemt u bus 28. U stapt uit bij halte Heidelberglaan en loopt binnen 4 minuten naar het Marinus Ruppertgebouw.
Kosten voor P+R zijn 5 euro per dag.
Kosten: gratis

Programma

17.00 - 18.00 uur Ontvangst met koffie en thee  

18.00 - 18.20 uur Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van hiv infectie
De behandeling van hiv is in de afgelopen jaren steeds eenvoudiger geworden door gebruik van de combinatietabletten. Prof. Hoepelman bespreekt diverse preparaten en maandelijkse injecties. Ook besteedt hij aandacht aan het n=n concept en aan de laatste stand van zaken rondom de genezing van hiv infectie. Door  Prof. I. M. Hoepelman, internist-infectioloog.

18.20 - 18.40 uur Generieke hiv-remmers
Steeds meer hiv-remmers vallen niet meer onder patent en  kunnen door meerdere farmaceuten worden geproduceerd. In deze presentatie bespreekt dr. Gieling, ziekenhuisapotheker, de achtergronden van deze zo genoemde generieke medicijnen.

18.40 - 19.00 uur Value-based healthcare
Bij value-based healthcare staan patiëntuitkomsten centraal die gemeten worden met vragenlijsten. Deze antwoorden worden gezamenlijk besproken en meegenomen in het individuele behandelplan. U hoort tijdens deze presentatie hoe we dit in het UMC Utrecht gaan doen. Door Dr. J. E. Arends, internist-infectioloog  

19.00 - 19.15 uur Pauze  

19.15 - 20.00 uur Workshop 1  

20.00 - 20.15 uur Pauze  

20.15 - 21.00 uur Workshop 2  

21.00 uur Afsluiting  

De workshops

Je kiest twee workshops uit onderstaand aanbod.

Hiv en hart- en vaatziekten
In de spreekkamer gaat het tegenwoordig vooral over hoge bloeddruk, stoppen met roken en cholesterol. Bij de hiv behandeling is er steeds meer aandacht voor hart- en vaatziekten. Waarom is dat eigenlijk? Wat is het goede en slechte cholesterol? Deze en andere vragen komen aan bod in deze workshop. 

Hiv-remmers en partydrugs
Tegelijk gebruik van hiv-remmers en andere medicijnen, waaronder partydrugs, kan de effectiviteit van deze medicijnen beïnvloeden. In deze workshop zal de interactie tussen de medicijnen onderling en tussen hiv-remmers en party drugs worden toegelicht. 

Hiv en zwangerschap
Vrouwen met hiv infectie kunnen gezonde kinderen krijgen. In deze workshop gaan we dieper in op zwangerschapswens en begeleiding van zwangere vrouwen met hiv en hun baby’s in het UMC Utrecht.  

Hiv en stigma
In deze workshop bespreekt een medewerker van Hiv Vereniging en een verpleegkundig specialist van onze afdeling verschillende onderwerpen die te maken hebben met stigmatisering. Zoals het wel of niet open (kunnen) zijn over het hebben van een hiv-infectie en zelfstigmatisering, het gevoel van buitengesloten te worden en hoe hiermee om te gaan. 

PrEP en SOA
PrEP is een manier om hiv infectie te voorkomen. In deze workshop bespreken we het laatste nieuws en de ervaringen met PrEP. Ook komen de meest voorkomende soa’s, de symptomen, complicaties en behandeling daarvan aan bod. 

Anoscopisch onderzoek
Patiënten met hiv kunnen in het UMC Utrecht sinds kort een anoscopisch onderzoek ondergaan. Het doel daarvan is ontdekken van de veranderingen in het anale slijmvlies die bij sommige mensen tot anuskanker kunnen leiden. 

Aanmelden

Je kunt zich tot uiterlijk 5 mei 2019 aanmelden op de volgende manieren:

  • Door te bellen naar de verpleegkundig specialist via telefoonnummer 088 - 75 660 66.
  • Door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het is geen bezwaar om je anoniem aan te melden.

Geef bij uw aanmelding aan welke twee workshops jouw voorkeur hebben. Afhankelijk van interesse en het aantal inschrijvingen maken wij een indeling.

Meer informatie

Bij vragen kun je contact opnemen met de verpleegkundig specialist van de polikliniek infectieziekten via telefoonnummer 088 - 75 660 66. De verpleegkundig specialist is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur. 

Deze informatie is nuttig