Welke soa’s zijn er?

Als je seks hebt met iemand anders, is er altijd een kans dat je een soa overdraagt of oploopt. Als je veilig vrijt, is de kans veel kleiner, maar niet nul.
Lees in het artikel ‘Het risico op hiv en soa’s’ meer over de risico’s en hoe je ze kunt verkleinen. Op soaaids.nl/soa vind je uitgebreide informatie over de klachten, de mogelijke gevolgen en de behandeling van de meest voorkomende soa's. Sinds mei 2017 is er ook een advies-chat beschikbaar via deze website.

Als je hiv hebt, is het goed om alert te zijn op soa's:

  • Als je afweer niet optimaal is, loop je sneller een soa op en heb je er meer last van.
  • Als je hiv hebt en ook een soa, bestaat de kans dat door die soa je afweer daalt.
  • Met name bij mensen met hiv die niet worden behandeld, kan de hiv viral load stijgen door de aanwezigheid van een soa.
  • Door een onbehandelde soa word je weer vatbaarder voor een andere soa.
  • Soa's kunnen leiden tot ernstige klachten. Als je daar lang mee doorloopt, kan het zijn dat sommige klachten niet meer genezen, bijvoorbeeld blindheid bij syfilis of onvruchtbaarheid bij chlamydia.

Soa-check

Als je meerdere seksuele partners hebt (of als je partner die heeft), is het raadzaam om twee keer per jaar een soa-check te doen en bij veel contacten zelfs drie of vier keer per jaar. Ook als je veilig vrijt, want condooms verkleinen de kans op een soa sterk maar die kans wordt niet nul. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker de soa doorgaans te behandelen is én hoe eerder je ‘m niet meer kunt overdragen.

Bij een volledige soa-check hoort ook lichamelijk onderzoek. Sommige hiv-behandelcentra zijn ook soa-polikliniek; daar kun je een complete soa-check doen, gelijk met het bloedonderzoek voor je hiv. Sommige ziekenhuizen testen mensen met hiv standaard op syfilis. Soms is in het hiv-behandelcentrum een soa-polikliniek die voor iedereen toegankelijk is en soms is ie er alleen voor mensen met hiv die daar in behandeling zijn.

Je kunt aan je hiv-consulent of hiv-behandelaar vragen hoe dat bij jouw hiv-behandelcentrum zit. Als je voor een volledige soa-check niet bij jouw hiv-behandelcentrum terechtkunt, kun je een soa-check doen bij soa-poliklinieken van de GGD. Een overzicht van die soa-poliklinieken staat op soaaids.nl (klik op zoek en vul in: ‘adressen voor testen’).

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Seks, drugs en alcohol

Lees meer >

Het risico op hiv en soa’s

Lees meer >

Seks als je ouder wordt

Lees meer >