Seks, drugs en alcohol

Van alcohol en van de meeste drugs worden veel mensen losser en meer ontspannen. Je hebt meer seksdrive, je voelt minder remmingen; je durft je meer over te geven aan je fantasieën. Anderen hebben alcohol en drugs daar niet voor nodig of voelen zich er juist door gehinderd. De meeste drugs zijn niet goed voor je erectie. Dus vaak gebruikt iemand er een erectiepil naast.

Voor de meeste drugs geldt: als je het met mate gebruikt, kan het een stimulans zijn. Als je te veel gebruikt of meerdere middelen naast elkaar, dan kan het verkeerd uitpakken. Er zijn mensen die bijvoorbeeld onder invloed van alcohol of drugs onbeschermd hebben gevreeën terwijl dat niet de bedoeling was en die daardoor met zichzelf in de knoop zijn gekomen: moet ik nu achteraf vertellen over m’n hiv-status? Als je te vaak gebruikt, loop je de kans verslaafd te raken. Heel veel mensen gebruiken alcohol als ze seks hebben, en met name homomannen gebruiken vaker hardere drugs bij de seks. Uitgebreide informatie over het gebruik van alcohol en drugs – dus los van hiv – staat op jellinek.nl. Informatie over de combinatie van alcohol, drugs en (homo)seks vind je op mantotman.nl.

Soorten

Alcohol en legaal verkrijgbare drugs geven de minste risico’s bij matig gebruik, omdat je vrij zeker weet wat je krijgt (bijvoorbeeld hoeveel alcohol er in je drank zit) en omdat er vaak veel bekend is over de wisselwerking met medicijnen. Daarnaast zijn er illegale middelen, en illegale versies van middelen die ook legaal verkrijgbaar zijn. Die zijn het riskantst, want daarbij weet je niet zeker wat je krijgt. De sterkte kan wisselen en je weet niet wat er allemaal in zit. Kwaliteitscontrole van pillen is aan te raden maar geeft geen volledige zekerheid, want daarbij wordt gemeten hoeveel van een bepaalde stof in de drug te vinden is, maar niet wat er nog meer in zit.

Aandachtspunten:

  • Er zijn wisselwerkingen tussen hiv-remmers en bepaalde drugs (zie hieronder). Bespreek daarom je drugsgebruik eerlijk met minimaal één zorgverlener: je hiv-behandelaar, hiv-verpleegkundige, huisarts of apotheker.
  • Alcohol en drugs kunnen maken dat je je anders gedraagt dan je van plan was. Ze kunnen je gedrag beïnvloeden, zodat je wellicht ook meer kans loopt om hiv of soa’s op te lopen of over te dragen.
  • Alcohol en drugs kunnen je tijdbeleving beïnvloeden en zo maken dat je therapietrouw minder wordt.

Wisselwerkingen tussen hiv-remmers en drugs

Er zijn uit de praktijk wisselwerkingen bekend tussen hiv-remmers en drugs, maar er is vooral heel veel níet bekend, omdat met illegale drugs geen wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt en omdat bij drugs die je illegaal koopt per definitie niet bekend is wat erin zit en hoeveel. Wel kunnen er een paar algemene opmerkingen gemaakt worden over de keuze van hiv-medicatie en het gebruik van drugs.

  • Combinatietherapieën die de ‘boosters’ ritonavir of cobicistat bevatten, kunnen leiden tot hogere concentraties van de drugs in je lichaam. Dat klinkt aantrekkelijk, maar kan ook gevaarlijk zijn. In het algemeen is het advies dat als je ritonavir of cobicistat in je combinatie hebt zitten, dat je dan erg moet oppassen met drugs, en áls je ze gebruikt, dan met de laagst mogelijke dosering van de drugs begint.
  • Combinatietherapieën met efavirenz, nevirapine of etravirine kunnen de drugs sneller afbreken; mogelijk heb je dan een hogere dosis drugs nodig, maar ook hier geldt: begin voorzichtig en neem alleen meer als je ontevreden bent over het effect.
  • Voor mensen met hiv die regelmatig drugs gebruiken en daarmee niet willen stoppen is het aan te raden een combinatie te gebruiken met middelen die geen interactie met drugs hebben, bijv. dolutegravir, raltegravir of rilpivirine. Bespreek dit met je hiv-behandelaar.

Enkele opmerkingen over drugs die geregeld worden gebruikt bij seks
Zoals in de inleiding vermeld vind je uitgebreide info over alcohol en drugs op jellinek.nl en de combi daarvan met (homo)seks op mantotman.nl.

Met dank aan prof. dr. David Burger

Meer kans op soa’s
We vragen aan al onze patiënten of ze drugs gebruiken. Van tijd tot tijd maken we een update: toen heb je gezegd dat je dit of dat gebruikte, hoe zit dat nu? Vooral mensen die seksparty’s bezoeken gebruiken doorgaans drugs. Door drugs ervaren mensen seks als prettiger en vrijer. Drugs zorgen er vaak voor dat men later een orgasme krijgt, of helemaal niet, waardoor men langer door kan gaan met seks. Sommigen houden met xtc minder makkelijk een erectie. Dan nemen ze bij de xtc een erectiepil. Mensen maken een persoonlijke mix: bij de start neem ik een beetje van dit, halverwege de avond een beetje van dat en aan het eind van de avond nog weer wat anders. Van xtc via ghb naar ketamine.

Mensen die geregeld een soa hebben zijn bijna altijd drugsgebruikers. Men neemt de kans op chlamydia of gonorroe op de koop toe. Veel mensen die heel vaak een soa hebben gehad, zeggen op een gegeven moment dat ze zich er minder goed bij voelen. Dat kan een jaar of wat duren, maar dan komt niet zelden de wens om er iets aan te doen. Iedere keer de onzekerheid of je wat hebt; weer een antibioticakuur; het brandende gevoel bij het plassen; je niet fris voelen met die soa; het niet leuk vinden om met je billen bloot te gaan om een injectie te krijgen.
Loek Elsenburg, verpleegkundig hiv-specialist

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Seksuele problemen

Lees meer >

Het risico op hiv en soa’s

Lees meer >

Welke soa’s zijn er?

Lees meer >