Hiv, seks en relaties

Wat is seks? Wat is liefde? Waar verlang je naar? Waar ben je bang voor? Wat doe je wel en wat doe je niet? Waar word je gelukkig van?

Het zijn vragen waarop iedereen andere antwoorden geeft, of je nu hiv hebt of niet. Voor veel mensen die leven met hiv, maakt het uit of ze vrijgezel zijn of een relatie hebben. En of dat een monogame relatie is of een open relatie. Als je hiv hebt opgelopen, kan je situatie anders zijn dan wanneer je met hiv bent geboren. Voor mannen werken sommige dingen anders dan voor vrouwen, en er zijn vaak flinke verschillen tussen hetero’s, homo’s en biseksuelen. Een ‘los contact’ kan eenmalig zijn, of zelfs anoniem, maar je kunt ook een of meer vaste seksmaatjes hebben.

Met een partner die ook hiv-positief is, zie je misschien andere mogelijkheden dan met een partner die geen hiv heeft; of van wie je het niet weet, of die het zélf niet weet. De ene cultuur heeft andere idealen en gebruiken dan de andere, en als je op vakantie bent, maak je misschien heel andere keuzes dan in je eigen stad of dorp.

Ieder mens is anders. Maar voor haast iedereen geldt: als je hiv blijkt te hebben, worden sommige simpele dingen ineens ingewikkeld, en veel lastige dingen nog wat lastiger. En als je mensen spreekt die al heel lang weten dat ze hiv hebben, dan merk je dat de meesten van hen ‘gewoon’ genieten van seks en heel ‘gewone’ seksuele problemen hebben.

In het thema seksualiteit vind je informatie over hiv, seks en relaties, en soms lees je ook ervaringen van andere mensen met hiv of een toelichting van iemand die werkt in het hiv-veld.

Dit zijn de onderwerpen:

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Hiv een plek geven

Lees meer >

Vertellen of niet

Lees meer >

Overdracht van hiv

Lees meer >