Chemsex: wel de lusten, niet de lasten?

Zo vaak als drugs in onze scene worden gebruikt, zo weinig wordt erover gesproken. Gebruikers houden meestal hun mond tegenover niet-gebruikers, en op chemparty’s zelf wordt er wel veel gepraat over wat er zo lekker aan is, maar weinig over waar risico’s zitten, wat nadelen zijn en waar het mis kan gaan.

Voor menigeen vormen seks en drugs een aantrekkelijke combi. Dat lijkt vooral te gelden voor de homomannen. Je kunt van chemseks intens plezier beleven, maar ook bittere ellende. Wat bepaalt welke kant het opgaat? Kort gezegd komen de verhalen die we van zes mannen hebben gehoord hierop neer: het maakt veel uit of je eens in de maand met een groepje vaste seksbuddy’s afspreekt, voor maximaal een nacht, waarbij je van tevoren met jezelf afspreekt welke drugs en hoeveel daarvan je wilt nemen, of dat je elke weekend chemparty’s afloopt waar je niemand kent en waar je drie dagen lang alles slikt, snuift en slamt wat je kunt bemachtigen. Het maakt ook een groot verschil of je drugs gebruikt om de goeie seks die je toch al hebt, af en toe extra te spicen, of dat je drugs nodig hebt om goede seks te kunnen hebben.

Met andere woorden: de manier waarop je drugs en seks combineert, maakt heel veel uit voor de vraag of je langdurig van die combinatie kunt blijven genieten of dat je erover uitglijdt.

Gebruikers aan het woord

De zes gebruikers die we hebben gesproken voor dit artikel, hebben allemaal hun drugsgebruik in de loop der jaren ‘opgebouwd’. Het begon met middel A, toen kwam middel B erbij, toen C, enzovoort. In het algemeen kan gesteld worden dat er makkelijker middelen bijkomen, dan dat ze eraf gaan. Toch gebeurt dat wel, zij het soms per ongeluk.

Die xtc had ik op een avond niet bij me, en toen had ik net zo’n leuke avond als anders! Dus daar ben ik toen mee opgehouden. En die K, die stond een keer op tafel, opgelost in een glaasje, klaar voor gebruik. Maar wat we toen in onze kont hebben gespoten, dat kwam uit een heel ander glaasje! Daar zat alleen maar water in. Niks van gemerkt, dus daar ben ik toen ook mee gestopt. En twee weken geleden was de wiet opeens op. Ik had een superavond! Dus nu doe ik alleen nog speed en gbl. (Carel)

De frequentie wisselt. Sommigen gebruiken elke week, of zelfs twee keer per week, anderen elke zes weken, en nog weer anderen gebruiken het ene middel vaak, maar het andere middel maar twee of drie keer per jaar.

Sommigen hebben vaste sekspartners, een clubje dat elkaar in wisselende samenstellingen ontmoet, of ze hebben een vast clubje waarvoor ook passanten worden uitgenodigd, maar er zijn er ook die drugs gebruiken bij dates met nieuwe mannen. Sommigen laten alles komen wat er lekker uitziet, anderen investeren veel tijd in het voortraject: is er een klik, verwacht ik goede seks, en zitten we op één lijn als het gaat over druggebruik?

Meerdere mannen combineren met name drugs en fisten. Deels omdat fisten voor hen intenser is dan andere seks en ze het fijn vinden om dat te combineren met drugs; deels omdat ze de indruk hebben dat de drugs het makkelijker maken om gefist te worden; deels ook omdat ze door de drugs geen erectie hebben en om die reden fisten.

Een nadeel van de samenhang tussen seks en drugsgebruik is dat bij een drugspauze vaak ook de seks on hold gaat. Dat is dan een redelijk makkelijke manier om het druggebruik een tijdje stil te leggen, maar versterkt wel het gevoel dat je de middelen nodig hebt om seks te kunnen hebben.

Succes- en faalfactoren

De volgenden factoren worden door de geïnterviewde gebruikers genoemd als elementen die een positief of negatief effect op hun druggebruik hebben. 


Je hoeft niet met al je keuzes bij de positieve effecten te zitten om er goed uit te komen. Er zijn ook mannen die twee keer per week zeer gecontroleerd gebruiken, en daar jarenlang heel goed mee leven. Of mannen die een tijdje wilde uitspattingen meemaken en daar op tijd van terugkomen en ermee stoppen of zich matigen. Maar hoe meer je je eigen gedrag terugvindt in bij de negatieve effecten, hoe groter het risico dat je op enig moment verstrikt raakt in je gebruik en de controle verliest. 

Wat geconsumeerd wordt: tina in opkomst

Naast de ‘traditioneel’ meer gebruikelijke drugs, zoals xtc, cocaïne en speed, is methamfetamine – ook crystal meth of tina genoemd – een drug die de laatste jaren meer wordt gebruikt in de gayscene in Europa, ook in Nederland. Het lijkt samen te gaan met een stijgende populariteit van slammen (drugs injecteren, zie hierna). Met name als methamfetamine wordt geslamd is er sprake van een uitzonderlijk intense roes. De hoeveelheid dopamine (een genotshormoon dat wordt aangemaakt in je hersenen) die vrijkomt bij het slammen van methamfetamine is enorm (zes keer zo hoog als bij het hebben van seks, en drie keer zo hoog als bij het gebruik van cocaïne). Als het effect wegebt, ontstaat vaak een diepe depressie, met het verlangen om opnieuw te gebruiken. Zeer veel gebruikers zijn binnen de kortste keren verslaafd aan het middel; het blijkt zeer moeilijk te zijn om het met mate te gebruiken.

Slammen

Het slammen (met een naald inspuiten in de aderen) is in de ervaring van de mannen die we hebben gesproken een wezenlijk ander druggebruik. De roes en de ervaring zijn veel intenser dan bij roken, slikken, snuiven of booty-bum.

Als je cocaïne snuift, word je gewoon een beetje high. Als je het slamt, dan gaat er na twintig seconden een katapult af. Je wordt megageil. In het begin had ik daarbij ook een erectie. (Gaston)

De risico’s zijn ook groter. Dat geldt zowel voor het risico op verslaving als voor het risico op problemen met je aderen (blauwe plekken, abcessen, geen geschikte spuitplaats meer kunnen vinden).

Voorbereiding op een nieuwe drug

Sommige mannen verdiepen zich van tevoren in een nieuwe drug waarnaar ze nieuwsgierig zijn geworden. Ze verzamelen informatie, ze kijken naar interacties met medicijnen, ze vragen andere gebruikers naar hun ervaringen, ze beschouwen hun huidige druggebruik en beslissen dan om een nieuwe drug wel of niet te proberen. Er zijn ook mannen die deze beslissing veel impulsiever nemen. Dat kan erg opwindend zijn, heel verrassend of heel teleurstellend, en geeft meer risico’s.

Terwijl hij even in de keuken was, ging ik snel met mijn telefoon op internet, om te zien wat het was en wat ik ervan moest verwachten. (Aziz)

De mannen laten vrijwel nooit hun drugs testen. Het wegbrengen en dan een week lang wachten op de uitslag is te omslachtig. Maar wel vindt iedereen dat dat heel verstandig zou zijn. 

Groepsdruk

Ook al heb je je voorgenomen om dit wel en dat niet te gebruiken, toch kan het gebeuren dat je wordt beïnvloed door de mannen in wier gezelschap je bent. Dat kan gaan over het bagatelliseren van risico’s of over het gebruik van een nieuwe drug.

Af en toe ging er iemand onderuit door de ghb. ‘Ach,’ werd er dan gezegd, ‘dat hoort erbij.’ Je beseft dan niet dat zoiets een alarmsignaal is. (Gaston)

Toen het (tina) mij werd aangeboden, vond ik het moeilijk om nee te zeggen. Je wilt niet achterblijven bij de anderen. (Roland)

Hij zette steeds meer voor me neer, zo van: neem dit, neem dat. Ik vind het in het algemeen al moeilijk om nee te zeggen. Ik voelde me min of meer verplicht om het te nemen. Ik kon ook niet meer weg, omdat de laatste trein al was gegaan. (Aziz)

Het omgekeerde kan ook gebeuren: dat er van je omgeving juist een remmend effect uitgaat.

Ik moet ervoor zorgen dat ik met iemand afspreek als ik uitga. Als ik alleen uitga, dan gebruik ik meer. (Joep)

Redenen van geïnterviewden om drugs te gebruiken bij de seks

 • Ik word losser, ontspannener.
 • Mijn seksdrive neemt toe.
 • Ik ga de werkelijkheid anders waarnemen en mijn remmingen vallen weg, waardoor ik meer opensta voor experimenten, en voor nieuwe ervaringen en gevoelens.
 • Mijn seksuele beleving wordt intenser.
 • Ik kan veel langer doorgaan.

Stof tot nadenken, van Leon Knoops

Kijk eens rustig naar de diverse aspecten van je seksleven. Wat vind je daarvan? Is dit inderdaad wat je wilt?

Maak eens een lijstje met de soorten drugs en de totale hoeveelheid ervan die je de afgelopen twee maanden hebt gebruikt. Ben je daar tevreden over?

Als je elk weekend chemseks hebt, vraag jezelf dan af: waarom doe ik dat? Als je eens per maand of eens per zes weken drugs gebruikt, dan loop je veel minder risico op schade of verslaving, en kun je veel langer blijven genieten van de leuke kanten van drugs.

Als je bij de seks altijd chems gebruikt: Waarom is dat? Zou je niet ook af en toe seks willen hebben zonder chems? Kun je dat überhaupt, en zo niet, zou je daar dan niet wat aan willen doen?

Vraag jezelf eens af waarom je drugs gebruikt. Zijn de drugs een verdieping van iets wat sowieso al fijn en lekker is, of is het voor jou een voorwaarde om je te kunnen overgeven aan geilheid of intimiteit? Hoe komt dat?

Tip: praat eens over je druggebruik met iemand buiten het circuit van medegebruikers. Wat vindt hij of zij ervan? Heb jij iets aan die feedback?

Communiceer eerlijk met je sekspartners over je hiv- en hepatitis C-status. Het kan zijn dat je daardoor een keer een geile kerel misloopt, maar het maakt je contacten wel ontspannener en kan narigheid besparen. En mocht je date een blijvertje blijken, dan ervaar je minder emotionele ballast. Maar blijf ook daarna communiceren over mogelijke bareseks met anderen.

The day after: eet goed, drink veel water of thee, zorg dat je de tijd hebt om na te genieten en bij te komen, en neem een beetje beweging. Als je op maandag werkt, gebruik dan liever op vrijdag dan op zaterdag, want dan heb je twee dagen om te herstellen.

Gebruik alleen drugs als je jezelf goed voelt. Als je daar consequent in bent, kun je meer plezier hebben van chemseks.

Oefen jezelf erin om te focussen op kwaliteit in plaats van op kwantiteit.

Homomannen gebruiken drie keer zo veel drugs als de gemiddelde man. Waarom is dat? Is dat hedonisme? Is het vrijgevochtenheid? Is het omdat je je anders schaamt voor je lijf of voor je verlangens?

 

 De risico's van druggebruik


Of je problemen zult ervaren, en welke dan, en hoe erg, hangt af van je individuele situatie en van je gebruik. Als het een tijd lang goed gaat, geeft dat geen garanties voor de toekomst. Als jij door druggebruik in de problemen bent gekomen, zoek dan hulp. Dat kan een zelfhulpgroep zijn of de professionele verslavingszorg. Bekijk hieronder de doorverwijzingen en leestips.

Zelfhulpgroepen

Amsterdam

'Chemsex Drop in': elke 1e en 3e woensdagavond van de maand, vrije inloop tussen 19:00 en 22:00u. Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam.  Mannen kunnen binnelopen voor een-op-een gesprekken, naast de mogelijkheid tot deelname aan een groepsgesprek.

Elke eerste woensdag van de maand:

Voor mannen die met chemsex zijn gestopt of willen stoppen. Informatie, advies, chat en support. Veel besproken items zijn:

 • Hoe ga ik om met craving?
 • Hoe te dealen met de verleidingen van gay life en dating apps?
 • Hoe kan ik weer van seks zonder drugs genieten?

Elke derde woensdag van de maand:

Voor mannen die chems tijdens seks gebruiken. Informatie, advies, chat, support en spuitomruil. Veel besproken items zijn:

 • Wat zijn de lange termijneffecten van Tina?
 • Hoe kan ik mijn come down verzachten?
 • Hoe blijft chemsex positief?
 • Verlies ik zelfcontrole?

Wil je een een-op-een gesprek (ook buiten de avonden om)? Mail voor het maken van een afspraak naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rotterdam

 • 'Chemsex? Meet-up!': elke tweede woensdag van de maand
  Meeting voor homo- en bimannen die regelmatig aan chemsex doen. Je wil je chemsex-ervaring delen met anderen, je bent niet met chemsex gestopt en het maakt voor je deelname niet uit of je van plan bent te stoppen of te minderen of juist om er mee door te gaan. Van 19.30 - 21.30 uur (inloop tussen 19:15 en 19:45), COC Rotterdam Café, Schiedamsesingel 173, 3012 BB Rotterdam, www.hivpoort.nl. Vooraf aanmelden mag (handig voor ons) maar het hoeft zeker niet, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wil je liever anoniem chatten over chems? Dat kan bij mainline.

Professionele verslavingszorg

Voor info over drugs en hulp bij verslaving: www.jellinek.nl.

Leestips

Voor info over crystal meth (methamfetamine, tina, ice): op www.sexntina.nl vind je praktische tips om jezelf op het spoor te houden als je tina mocht gaan gebruiken (maar ook gebruikers van andere middelen hebben iets aan deze tips). Bijvoorbeeld: Wat kun je doen om te voorkomen dat je te lang doorgaat?

 • Speek met jezelf van tevoren een tijd af. Bijvoorbeeld maximaal twaalf uur op een seksdate of niet meer dan één nacht overslaan.
 • Deel deze afspraak vooraf met je sekspartner(s).
 • Zet een alarm op je mobiel om je te herinneren aan je voornemen.
 • Vraag een vriend je te bellen of te appen als stok achter de deur.

Info over wisselwerkingen tussen drugs en hiv-remmers: www.hivvereniging.nl/seksualiteit/seks-drugs-en-alcohol.

Een boek dat ingaat op mogelijke redenen waarom homomannen relatief veel alcohol en drugs gebruiken is “The Velvet Rage” van Alan Downs. De ondertitel is: “Overcoming the pain of growing up gay in a straight man’s world”. ISBN 9780738215679.

Quotes van de geïnterviewden

Hieronder nog meer uitspraken van de mannen waarmee gesproken is, ingedeeld naar onderwerp.

 

Verantwoording
Voor dit artikel hebben we gesproken met zes homomannen met hiv die aan chemseks doen, en ze gevraagd om hun ervaringen met ons te delen. Deze ervaringen zijn persoonlijk en subjectief. De zes gesprekspartners zijn ook niet representatief voor alle homomannen met hiv: we hebben de bezoekers van een bijeenkomst van Poz & Proud over het onderwerp benaderd en daarnaast via-via gezocht. Dit artikel is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek; het biedt de lezer een aantal tips van hiv-positieve homomannen om de nadelen van chemseks te beperken, aangevuld met adviezen van een expert, een inventarisatie van de risico’s van druggebruik en een paar leestips.
We hebben gesproken met de volgende gebruikers van chems:

 • Joep, 48, voormalig beleidsadviseur, Amsterdam
 • Carel, 57, administrateur, Amsterdam
 • Roland, 57, kinderverpleegkundige, Amsterdam
 • Hans, 50, ontwerper, Rotterdam
 • Gaston, 57, redacteur, Amsterdam, afkomstig uit Frankrijk
 • Aziz, 23, hotelreceptionist, Amsterdam, van Koerdische afkomst, in Nederland geboren
 • En met de volgende deskundige: Leon Knoops van Mainline

Behalve bij Joep en Leon zijn de gegevens van onze respondenten geanonimiseerd. De werkelijke namen van de geïnterviewden zijn bij de redactie bekend. Als chems hebben we gedefinieerd: alle stimulerende en verdovende middelen behalve nicotine, alcohol, poppers en wiet (hoewel ook die middelen veel worden gebruikt en substantiële risico’s met zich meebrengen).

Deze informatie is nuttig