Als je het net weet

Geen zin

Als je net weet dat je hiv hebt, kan dat je seksleven goed op z’n kop zetten. Het zal niet voor iedereen gelden, maar bij de meeste mensen die net positief getest zijn op hiv, staat hun hoofd er een tijd lang helemaal niet naar. Neem de tijd om het te verwerken. Het is niet raar om nu geen zin in seks te hebben. Dat is een normale reactie in deze situatie. Het kan je goed doen om wel intimiteit op te zoeken. Dat kan je steun geven.

Door je hoofd spoken

Er kan in deze fase van alles door je hoofd spoken dat je seksuele plezier kan belemmeren. Soms blijkt door de hiv-diagnose dat iemand seks heeft gehad buiten de relatie, terwijl er een afspraak was om dat niet te doen. Of dat een man die een relatie heeft met een vrouw, daarnaast ook seks met mannen heeft gehad. Misschien ben je bang dat iemand anders via jou hiv heeft opgelopen.

Het kan zijn dat je je verraden voelt door je lichaam, of dat je jezelf vies voelt: ‘mijn lichaam zit vol met gif waarmee ik iemand kan besmetten.’ Het komt voor dat een vrouw haar vagina onaantrekkelijk gaat vinden en denkt dat het al gevaarlijk is als haar man haar daar aanraakt. Er kan veel door je hoofd spoken, bijvoorbeeld de angst dat een condoom knapt. De feitelijke kans om iemand te infecteren is helemaal niet groot, maar het kan wel, en de angst ervoor kan tot een erectieprobleem leiden. Je kunt niet genieten van seks als je er een negatieve associatie bij hebt. Je kunt bang zijn dat je geen partner meer krijgt of dat je partner je zal verlaten. Je kunt je schamen, je schuldig voelen en jezelf verwijten maken. Dat is niet prettig, maar het zijn hele gewone reacties. Na verloop van tijd wordt het eigenlijk altijd minder, en ontstaat er vanzelf weer ruimte voor seksualiteit.

Weer gewoon

Bij veruit de meesten wordt seksualiteit na verloop van tijd weer gewoon. Ook als je hiv hebt, heb je veel te bieden. Welke stappen durf je te zetten? Hoe ga je dat doen? Ga uit van je eigen kracht. Het komt ook voor dat iemand het als een opluchting ervaart, bijvoorbeeld omdat je niet langer in onzekerheid hoeft te leven en eindelijk weet wat er met je aan de hand is. Ook al zat je niet op hiv te wachten, misschien biedt het je toch ook mogelijkheden.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Wel of geen partner

Lees meer >

Kinderwens en zwangerschap

Lees meer >

Het risico op hiv en soa’s

Lees meer >