Reisbeperkingen en normen

Andere regels en normen

slippers 150Realiseer je goed dat er in landen verschillend over hiv of over de kans van overdracht van hiv wordt gedacht. En ook hoe men denkt over de verantwoordelijkheden van mensen met hiv. Wet- en regelgeving zijn vaak  anders  dan in Nederland en kunnen mensen met hiv discrimineren en criminaliseren.

Ook al heb je beschermde seks de regels kunnen per land verschillen. In sommige landen moet je bij een seksueel contact vooraf melden dat je hiv hebt (b.v. in diverse staten in de VS) .Of je moet expliciet wijzen op de kans van overdracht van hiv, waarbij de ander moet aangeven dit risico te accepteren (b.v. in Singapore). Daarnaast zijn er ook landen waar geldt dat bij seks de ander hierbij  uitdrukkelijk moet instemmen (b.v. in Zweden). Al deze situaties kunnen door lokale wetten als een strafbaar feit gezien worden en kan er bij een aangifte vervolging plaatsvinden.

Laat je dus niet hierdoor verrassen en realiseer je dat er in landen andere regels en normen kunnen gelden.

Op reis

Veel mensen met hiv reizen regelmatig voor werk, studie of gewoon voor hun plezier. In de meeste gevallen vormt hiv geen belemmering voor vakantiereizen en korte trips. Soms gelden er regels voor het meenemen van (hiv-)medicatie. De hiv-status kan voor sommige landen wel een probleem zijn bij het aanvragen van een werk- of verblijfsvergunning.

Bereid je goed voor en voorkom daarmee problemen onderweg.

Infectious disease

Onthoud dat er bij gezondheidsvragenlijsten niet altijd naar je hiv-status wordt gevraagd als men informeert naar het hebben van 'infectious diseases'. Vaak bedoelt men alleen aandoeningen, zoals open long TB of ebola, waartegen een ander zich niet kan beschermen. Maar je beschermen tegen overdracht van hiv kan natuurlijk altijd door het hebben van beschermde seks.

Bereid je goed voor

Informeer je vooraf goed of er voor jouw bestemming bijzondere inreisbeperkingen gelden voor mensen met hiv; bijvoorbeeld voor kort of langdurig verblijf of voor een werkvergunning. Op hivtravel.org kun je nakijken of er inreisbeperkingen gelden.

Nog vragen?

Voor meer informatie over reizen en reisbeperkingen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging.
Tel:  020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Werken buiten Nederland

Lees meer >

Medicatie op reis

Lees meer >

Tijdsverschil en medicatie

Lees meer >