Poz&Proud in 2019: zichtbaarheid, ontmoeting en verdieping

Gepubliceerd: 19 mei 2020

Door het organiseren van borrels in een populaire homobar in Amsterdam, aanwezig te zijn op Roze Zaterdag, dit jaar in Venlo, en de deelname aan de Pride Walk & Canal Parade werkt Poz&Proud op een activistische manier aan de zichtbaarheid van hiv.

Poz&Proud organiseert diverse activiteiten voor homomannen met hiv, met als doel te verbinden en empowerment te bewerkstelligen. Deze mannen worden bereikt via de Poz&Proud website, via een open FB-groep, via de nieuwsbrief (PozUp) en via het eigen netwerk.

Maandelijkse CD4 borrel

De (bijna) maandelijkse Chat&Drinks@4 in de Prik te Amsterdam is een van de meest succesvolle,langlopende events voor mensen met hiv in Nederland te noemen. De CD4-borrel trekt gemiddeld zo’n 25 bezoekers, met een enkele uitschieter naar boven of, bij slecht weer, naar beneden. We zien zowel een vaste groep terugkomende bezoekers als steeds wisselende nieuwe gezichten, uit Amsterdam en omgeving maar ook van ver daar buiten. De laagdrempeligheid van de borrel wordt zeer gewaardeerd.

Een niet onbelangrijk nevenaspect van de Chat&Drinks@4 is het vergroten van de zichtbaarheid van hiv, door de borrel tijdens reguliere openingstijden in een populaire bar te laten plaatsvinden. Dat dit ook echt werkt merken we aan de gesprekjes die vertegenwoordigers van Poz&Proud regelmatig hebben met geïnteresseerde barbezoekers. Soms zelfs als we op eigen gelegenheid buiten de CD4-borrel in de Prik zijn en herkend worden.

Gezien het succes in Amsterdam zijn er gesprekken geweest in Amersfoort, om daar ook, vanaf 2020, een CD4 borrel op te zetten. Deze zal elke 1e zondag van de maand zijn.

Angels late brunch op zondag

De late brunch voor poz mannen en vriend(inn)en vindt plaats in het gebouw van de verenging en werd in 2019 drie maal georganiseerd. Begin januari organiseerden we voor de vijfde keer een speciale nieuwjaarseditie, inmiddels een traditie. Omdat aanmelden niet nodig is blijft de activiteit laagdrempelig. Het aantal bezoekers was in 2019 stabieler dan het jaar ervoor. Met name de nieuwjaarseditie en die in oktober waren druk bezocht. Gemiddeld hadden we 25-30 gasten. De editie van oktober stond dit jaar in het teken van Russisch eten. 

angelsbrunch 400

Mankracht Wandeling: een spin-off van het Mankracht Weekend

Na de laatste editie van het Mankracht Weekend in 2018 hebben we gekeken wat nu een mooie opvolger zou kunnen zijn in het 1e weekend van september. Uiteindelijk is dat een wandeling geworden over de Bussemerheide te Hilversum. Verdieping rondom leven met hiv staat centraal tijdens deze gezamenlijke wandeling. Deze keer hebben we een klein steentje achtergelaten welke gelijk staat aan een minder mooie periode m.b.t. leven met hiv of een negatieve gedachte. Vooraf hebben we koffie gedronken en na de wandeling onder het genot van een drankje de wandeling geëvacueerd. We hopen er een nieuwe traditie bij te hebben, welke waarschijnlijk ook een voorjaars editie zal krijgen.

wandeling 400

Deelname Canal Parade: zichtbaarheid bij het grootste LHBT-evenement van het land

Poz&Proud voer in 2019 voor de zesde opeenvolgende keer mee in de Canal Parade. Dit evenement, het hoogtepunt van de Amsterdamse Pride, is met honderdduizenden bezoekers langs de kant wel het grootste podium dat er is om hiv in de scene zichtbaar te maken. Onder het overkoepelende motto Act Up kozen we voor onze boot het thema Act Up against stigma. Er was wederom veel belangstelling voor de boot: zo’n 55 mannen (en vrouwen) stapten aan boord. Voor ieder van hen was het zichtbaar een empowerende ervaring.Tevens hadden we één van de leden van de Act Up movement uit New York mee op de boot en met hun yell over de grachten werd onze boodschap nog duidelijker bekendgemaakt.

canal parade 2 400

Verschillende workshops

Positive Yoga is inmiddels een van onze vaste activiteiten geworden. Het is een reeks van tien lessen, ontwikkeld voor onze hiv-positieve achterban met oefeningen speciaal gericht op het ondersteunen/versterken van het immuunsysteem, zenuwstelsel, lever, nieren en darmen. De lessen worden gegeven bij de Hiv Vereniging onder begeleiding van een gecertificeerde leraar. In 2019 heeft Poz&Proud tweemaal een reeks Positive Yoga georganiseerd (in het voor- en najaar). Er waren twaalf deelnemers, zowel nieuwelingen als mannen die al eerder hadden meegedaan. Over het algemeen trekken we hiermee wel een publiek dat we niet bij andere activiteiten zien.

Roze Zaterdag

Roze Zaterdag is het nationale Pride-event, dat ieder jaar in een andere Nederlandse stad plaatsvindt; in 2019 in Venlo. Voor Poz&Proud is het de ideale gelegenheid om zich ook buiten Amsterdam – waar het gros van de activiteiten zich nu eenmaal afspeelt – te laten zien. Bij onze kraam gingen we het gesprek aan met bezoekers en konden mensen met een kleine vragenlijst hun kennis over hiv testen. We hadden kortere of langere gesprekken met ongeveer 35 mensen. Het was de lange reis zeker waard.

PrEP: snelle beschikbaarheid PrEP in Nederland.

Het activisme voor PrEP is het terrein van de actiegroep PrEPnu, die eind 2015 mede door Poz&Proud is opgericht, en waar Poz&Proud in vertegenwoordigd is. De activiteiten van Poz&Proud zelf rond PrEP beperken zich sindsdien tot (online) informatievoorziening. In 2019 is er, mede door het stoppen van Jörgen en het feit dat PrEpnu een geheel zelfstandige groep is geworden, weinig tot geen uitwisseling geweest.

HCV peer-support, informatiebijeenkomsten en AIN/HPV

In 2019 is er geen gebruik gemaakt. van de HCV peer-support. Verder zijn er geen informatiebijeenkomsten georganiseerd en waren er geen noemenswaardige ontwikklelingen op het gebied van AIN/HPV.

Vrijwilligers: de steunpilaren van Pozandproud

Zoals nu al een paar jaar nodigen we de vrijwilligers, die het jaar daarvoor zich voor Pozandproud hebben in gezet, uit om mee te gaan naar True Colors. Het jaarlijkse feest van het COC. Het geeft elk jaar weer een mooi fotomoment en ook hier blijven we aan het netwerken en zijn we duidelijk van toegevoegde waarde gezien de positieve reacties op onze aanwezigheid. In september hebben we met de vrijwilligers gekeken naar de activiteiten van Pozandproud en afscheid genomen van Jörgen als coördinator, waarna we samen zijn gaan bowlen.

kerngroep true colors

 

 

Deze informatie is nuttig