Ben je gelukkig?

Gepubliceerd: 12 oktober 2018

Ik zat in de auto, terug van een rondje blauwgeel warenhuis en tweedehands winkeltjes en mijn vader stelde me de vraag: Ben je gelukkig? Ik keek opzij, en eens achterin de auto naar de verzameling aankopen. Wat bedoel je met: ben je gelukkig -> werk, relatie, familie, financiën, gezondheid, vrienden, hobbys? Je kunt zoveel dingen daarmee bedoelen.

time for changeMijn kinderen heb ik altijd geleerd dat je in de ochtend wakker wordt en dat je dan kunt kiezen. Je kunt kiezen direct op te staan, je kunt kiezen te blijven liggen. Je kunt kiezen te gaan werken, naar school te gaan, schoon maken, lezen, je kunt kiezen voor een dag helemaal niks doen en lekker bankhangen. Ben je blij met hoe het gisteren ging? Ga er vooral mee door. Ben je er niet blij mee? Kies dan wat je wel wilt. Of wat je niet wilt. Maak een lijstje met min en pluspunten. In mijn geval had ik twee punten waar ik in wilde veranderen, mijn werk en mijn financiën. En ik heb in december heel bewust de beslissing genomen, dat dit jaar het roer om moest en ik verder wilde kijken voor ander werk en meer inkomen. Een zoektocht van een half jaar volgde, je kunt niet zomaar je baan opzeggen als je wel elke maand huur moet betalen.

Nu werk ik alweer een dikke maand voor mijn nieuwe werkgever. En het is wennen. Uitslapen als je middagdienst hebt en elke dag een stukje snelweg heen en terug. Ik kwam voorheen alleen op de snelweg als ik bij mijn dochter op bezoek ging. In september ben ik begonnen in Kampen. Fulltime, twee ploegendiensten. Heel ander werk en ook een heel ander inkomen. Geen waterbak meer, geen koelcel, geen zware kratten en geen weken in de maand over als mijn salaris op is.

Voor mijn fysieke gezondheid en voor mijn bankrekening is dit een heel goede stap geweest. Zeker ook de manier waarop ik de keuze heb gemaak. Ik heb de min- en pluspunten van mijn werk naast elkaar gelegd. En ik zag toen dat de minpunten zwaarder gingen wegen dan de pluspunten. Ook met het idee dat ik nog een aantal  jaar (ongeveer 30! ) door moet voor mijn pensioen.

In mijn hoofd werkt het net zo. Ik kan een hele poos mezelf blijven inzetten voor iets, waar ik eigenlijk helemaal niet meer zo gelukkig mee ben. Bijvoorbeeld omdat ik een contract heb, omdat ik huur moet betalen, omdat ik het werk leuk vind, omdat ik vind dat ik niet zomaar mag opgeven, of omdat je nog steeds de minpunten niet groot genoeg vindt. Maar nu ik eenmaal die stap wel genomen heb, voel ik me steeds zekerder en sterker.

Een nieuwe start, een fris begin. Ben je gelukkig? Ja, zeker!

Alie

Deze informatie is nuttig