Roze Zaterdag 2019

Datum 29 juni 2019

De zomer staat weer voor de deur, en dat betekent dat ook het festivalseizoen weer aanbreekt. Zo is het op 29 juni Roze Zaterdag. Dit pride-festival dat ieder jaar een andere Nederlandse stad aandoet vindt dit jaar plaats in Venlo - Krefeld. Poz&Proud staat samen met vrijwilligers uit regio Limburg op de infomarkt rond de Nieuwstraat. Ben je in de buurt? Kom dan even gezellig bij ons langs!

Roze Zaterdag 2019 250Venlo en Krefeld kleuren knalroze op 29 juni 2019. Samen organiseren de twee steden de meest grenzeloze Roze Zaterdag ooit. Een dag waarop in Nederland én Duitsland vrijheid, tolerantie en grenzeloze liefde voor elkaar gevierd worden.

Roze Zaterdag is een jaarlijks terugkerend feest van homo’s en hetero’s, transgenders en seksuele minderheden, waarbij acceptatie en tolerantie centraal staan. Hoewel deze dag sinds de jaren zeventig een Nederlands event is, met zowel een feestelijk als educatief gezicht, was het voor de organisatoren ook direct duidelijk dat ze in 2019 met het thema Grenzeloos dan echt de grens over zouden gaan. Zusterstad Krefeld was direct enthousiast. Beide steden noemen zich een jaar lang Roze Hoofdstad en vieren feest onder de tweetalige slogan ‘Ik ook van jou/So wie du’.

Roze Zaterdag (ook wel afgekort tot RZ) wordt afgetrapt met een oecumenische kerkdienst en vervolgens vindt meestal een parade plaats. Deze vindt plaats tussen 12.30 en 13.30 uur in de binnenstad van Venlo. Aanvankelijk was dat vooral een demonstratie, maar tegenwoordig heeft deze een meer ludiek karakter gekregen. Door mee te doen met Roze Zaterdag willen homoseksuelen, lesbiennes, andere seksuele minderheden en sympathisanten tonen dat ze trots zijn op deze levensstijl, dan wel hun solidariteit daarmee tot uiting brengen.

In de parade lopen regelmatig bekende homo’s en hetero’s mee, alsmede kopstukken uit de homobeweging en lokale bestuurders en politici, die dan na afloop enkele toespraken houden. De rest van de dag is gevuld met optredens en feesten. Ook is er altijd een informatiemarkt, waarop uiteenlopende homovriendelijke en homo-organisaties en -bedrijven zich presenteren (waaronder Poz&Proud).

Deze informatie is nuttig