RESET workshop rondom stigma en zelfstigma op zaterdag

Datum 21 mei 2022

hello gorgeous start regelmatig nieuwe workshoprondes van RESET, een workshop die je leert omgaan met stigma en zelfstigma. Workshops vinden plaats in Amsterdam. Op 21 mei 2022 start een reeks van drie bijeenkomsten op zaterdagmiddag bij OLVG Spuistraat. De data ziijn: 21 en 28 mei en 4 juni 2022.

Inhoud van de workshop

RESET is een groepsworkshop en bestaat uit 3 wekelijkse sessies van 2½ uur per sessie. Deelnemen aan de workshop duurt 3 weken in totaal. Er zullen per groep 8 mensen met hiv deelnemen. De workshops worden begeleid door trainers van hello gorgeous, die zelf ook leven met hiv.

De sessies bestaan uit informatieverstrekking, video’s, groepsactiviteiten en groepsgesprekken. De focus ligt op ervaringen delen over leven met hiv, tips en oefeningen om met negatieve gevoelens en negatieve reacties over je hiv om te kunnen gaan.

Deelnemers krijgen een werkboek waarin handige informatie terug te vinden is en ook huiswerkopdrachten staan. Na elke sessie wordt een korte huiswerkopdracht meegegeven, die tijdens de volgende sessie behandeld zal worden.

Voor wie?

Voor wie niet?! Stigma is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Of het nu vervelende opmerkingen zijn van een vriend of een zorgprofessional. En we hebben bijna allemaal wel – in meer of mindere mate – last van zelfstigma. Voor diegenen die zeggen geen last van stigma of zelfstigma hebben: jij bent ook welkom bij RESET. Rolmodellen waar anderen zich aan kunnen optrekken zijn altijd nodig.

Aanmelding

Data: zaterdagmiddag 21 en 28 mei en 4 juni 2022
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de site. Na het invullen van een kort aanmeldformulier sta je op de lijst en krijg je meer informatie over deelname.

Achtergrond project

Hiv-gerelateerd stigma komt wereldwijd nog veel voor. Mensen die leven met hiv krijgen regelmatig te maken met negatieve reacties. Ook verwachten mensen met hiv vaak negatieve reacties te krijgen of betrekken zij de negatieve denkbeelden uit de maatschappij op zichzelf. Dit zelfstigma heeft invloed op je kwaliteit van leven, gezondheid en mate van openheid. Het is belangrijk om te kijken hoe negatieve gevoelens over hiv bij mensen met hiv kunnen worden aangepakt. Op het moment zijn hier nog geen goede programma’s voor ontwikkeld.

De workshopreeks is een pilot-programma dat is ontwikkeld om te kijken of deze effectief is in het verminderen van (zelf)stigma en het verbeteren van het welzijn van mensen met hiv. Ook zal het programma bijdragen aan nieuwe inzichten voor toekomstige programma’s die op grotere schaal ingezet kunnen worden zodat meer mensen met hiv hier baat bij kunnen hebben.

Onderzoek

Aan de workshop is een onderzoek verbonden. Voor het onderzoek vullen deelnemers 3 keer een vragenlijst in om de effectiviteit van de workshop te meten (voorafgaand aan de workshop, direct na de workshop en 3 maanden na de workshop). De vragen gaan over gezondheid, het leven met hiv en het omgaan met tegenslagen in het leven.

Elke deelnemer ontvangt een cadeaubon ter waarde van €50.

 

Deze informatie is nuttig