Webinar: hiv en coronavaccinaties, resultaten van de COVIH-studie

Datum 21 februari 2022

De Hiv Vereniging organiseert op maandag 21 februari samen met de onderzoekers van de COVIH-studie een webinar over de eerste resultaten van de COVIH-studie. In deze studie wordt de effectiviteit van de verschillende coronavaccins bij mensen met hiv in Nederland onderzocht. Tijdens de webinar worden de eerste resultaten gepresenteerd en is er ruimte voor vragen.

De CROI

Tijdens de CROI, een belangrijk congres over hiv, worden de eerste resultaten gepresenteerd van de COVIH-studie. Dit congres wordt gehouden van 12 tot en met 16 februari 2022. De onderzoekers willen na dit congres graag de resultaten delen met de achterban en organiseren daarom samen met de Hiv Vereniging deze webinar. Hierbij wordt in het kort de studie doorgenomen en de eerste uitkomsten gepresenteerd. Er zal genoeg ruimte zijn voor (digitale) vragen. Je kan anoniem deelnemen.

Wanneer: maandag 21 Februari
Tijd: 20.00 - 21.00
Waar: online (link wordt gedeeld na aanmelding)

Programma:

  • 20.00: welkomstwoord door Bertus Tempert;

  • 20.02 - 20.10: vaccinaties bij hiv - waar gaat het over in vaccinatie studies en hoe gedragen andere vaccinaties zich bij mensen met hiv (spreker - Kees Brinkman, OLVG, onderzoeksleider COVIH); 

  • 20.10 - 20.25: COVIH studie met uitkomsten (spreker Katie Hensley, EMCR, onderzoeker COVIH); 

  • 20.25 - 21.00: Q&A sessie - vragen via de chat.

Aanmelden

Om je aan te melden voor de webinar stuur je een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je krijgt dan voor 21 februari de link voor de webinar toegestuurd. 

Waarom deze studie?

Effectiviteit van een vaccin betekent hoe goed een vaccin werkt in het beschermen tegen een ziekte. Het is belangrijk om te onderzoeken of de coronavaccins net zo goed werken bij mensen met hiv als bij mensen zonder hiv. Wanneer blijkt dat mensen met hiv onvoldoende antistoffen aanmaken, zou een extra vaccinatie aan alle mensen met hiv aangeboden kunnen worden.

Er zijn onderzoekers die denken dat mensen met hiv misschien een minder goede antilichaamrespons hebben op de vaccinatie. De antilichaamsrespons is hoe goed je lichaam antistoffen tegen corona aanmaakt. Er wordt dus bij mensen met hiv gemeten of ze na de vaccinatie evenveel antilichamen aanmaken als mensen zonder hiv. Maar je weet dan nog niet hoe goed die antistoffen er in zijn om iemand te beschermen tegen het coronavirus. Dus wordt ook in het laboratorium bloedserum van mensen met hiv samengevoegd met het coronavirus om te kijken of het virus de cellen in de laboratoriumschaal kan infecteren. Dit wordt een "neutralisatietest" genoemd. Hoe goed iemand in staat is om het virus aan te pakken na de vaccinatie wordt de “neutralisatierespons genoemd”.

Hiernaast worden de veiligheid en bijwerkingen bij mensen met hiv gemonitord. Er is geen reden om aan te nemen dat de coronavaccins niet veilig zijn voor mensen met hiv, maar dit wordt voor de zekerheid in de gaten gehouden.

Deze informatie is nuttig