Therapietrouw

Om de hiv-remmers goed te laten werken is het volgens de regels gebruiken van de combinatietherapie van zeer groot belang. Het volgen van die regels noemt men therapietrouw. Als je volledig therapietrouw bent, dan neem je alle medicijnen volledig volgens de regels in.

Bij de combinatietherapie gaat het om:

  • geen dosis vergeten
  • per keer alle pillen innemen
  • de pillen volgens de voedselregels (op nuchtere maag of juist met eten) innemen
  • de pillen dagelijks en op vaste tijd innemen

Veel mensen hebben moeite om therapietrouw te zijn. Dat geldt niet alleen voor mensen met hiv, maar ook voor mensen die medicijnen gebruiken tegen een andere ziekte. Veel medische behandelingen werken redelijk, ook al neem je niet alle pillen. Bij combinatietherapie ligt dat helemaal anders. Therapietrouw is een cruciale factor die bepaalt of de behandeling van hiv langdurig aanslaat of niet.

wat is op tijd?

Hiv-remmers hoef je niet op de minuut nauwkeurig op tijd in te nemen. Bij pillen die je een keer per dag inneemt is er een marge van 4 uur (dus met een interval van tussen de 20 en 28 uur). Bij tweemaal daagse pillen is de marge 2 uur (dus 10-14 uur). 'Nuchter' ben je tenminste twee uur na het eten of tenminste één uur er voor. 'Nuchter' betekent niet altijd dat je helemaal niets mag eten. Ook dit verschilt per hiv-remmer en per combinatie. Je arts kan je hierover meer vertellen.

Het probleem van resistentie

De zwakke plek van de combinatietherapie is het risico van resistentie. Resistentie kan ontstaan omdat hiv zich slordig vermenigvuldigt. Bijna elk nieuw virus is een klein beetje anders dan het virus waarvan het een 'kind' is. Hiv-remmers remmen het virus dan minder goed af. Dat iets andere, nieuwe virus kan zich dan beter vermenigvuldigen en neemt de overhand. Hiv dat zich minder goed laat remmen door een hiv-remmer noemt men resistent hiv. Het hiv is dan resistent (bestand) tegen die ene bepaalde hiv-remmer.

Een combinatie van hiv-remmers voorkomt dat er resistent hiv ontstaat. Het remt namelijk de aanmaak van hiv, waardoor de kans op resistent virus kleiner is. Ook het gebruik van een andere combinatie van hiv-remmers kan verdere resistentie tegenaan, als er hiv is ontstaan dat resistent is tegen één van de hiv-remmers die je nu gebruikt.

bloedspiegel op orde

Hiv-remmers werken alleen goed, zolang ze in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn. Als dat niet zo is, dan remt de hiv-remmer het virus onvoldoende en stijgt de hoeveelheid virus in het bloed (viral load) weer. Ook kan er dan resistentie ontstaan. Een bloedspiegelbepaling kan hierover informatie geven. De bloedspiegel is een maat voor de hoeveelheid hiv-remmer in het bloed. De bloedspiegel mag niet onder of boven een bepaalde waarde komen.

  • Te lage bloedspiegel: de kans is groot dat het medicijn je hiv onvoldoende remt.
  • Te hoge bloedspiegel: de kans op bijwerkingen is groter. Dat kan de bloedspiegelbepaling uitwijzen. Op die manier kan de arts jou een behandeling op maat geven.
Deze informatie is nuttig

Lees ook

Medicatie in de praktijk

Lees meer >

Bijwerkingen

Lees meer >

Overstappen

Lees meer >