Therapietrouw

Om de hiv-remmers goed te laten werken is het volgens de regels gebruiken van de combinatietherapie van zeer groot belang. Het volgen van die regels noemt men therapietrouw. Als je volledig therapietrouw bent, dan neem je alle medicijnen volledig volgens de regels in.

Bij de combinatietherapie gaat het om:

  • geen dosis vergeten
  • per keer alle pillen innemen
  • de pillen volgens de voedselregels (op nuchtere maag of juist met eten) innemen
  • de pillen dagelijks en op vaste tijd innemen

Veel mensen hebben moeite om therapietrouw te zijn. Dat geldt niet alleen voor mensen met hiv, maar ook voor mensen die medicijnen gebruiken tegen een andere ziekte. Veel medische behandelingen werken redelijk, ook al neem je niet alle pillen. Bij combinatietherapie ligt dat helemaal anders. Therapietrouw is een cruciale factor die bepaalt of de behandeling van hiv langdurig aanslaat of niet.

Het probleem van resistentie

De zwakke plek van de combinatietherapie is het risico van resistentie. Resistentie kan ontstaan omdat hiv zich slordig vermenigvuldigt. Bijna elk nieuw virus is een klein beetje anders dan het virus waarvan het een 'kind' is. Hiv-remmers remmen het virus dan minder goed af. Dat iets andere, nieuwe virus kan zich dan beter vermenigvuldigen en neemt de overhand. Hiv dat zich minder goed laat remmen door een hiv-remmer noemt men resistent hiv. Het hiv is dan resistent (bestand) tegen die ene bepaalde hiv-remmer.

Een combinatie van hiv-remmers voorkomt dat er resistent hiv ontstaat. Het remt namelijk de aanmaak van hiv, waardoor de kans op resistent virus kleiner is. Ook het gebruik van een andere combinatie van hiv-remmers kan verdere resistentie tegenaan, als er hiv is ontstaan dat resistent is tegen één van de hiv-remmers die je nu gebruikt.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Medicatie in de praktijk

Lees meer >

Bijwerkingen

Lees meer >

Overstappen

Lees meer >